Френският президент Еманюел Макрон и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис откриха Парижкия форум за мир днес и призоваха за съвместни усилия в борбата с глобалното неравенство и общите предизвикателства като климатичните промени, съобщи ДПА.

Харис заяви, че се наблюдава рязко увеличаване на неравенствата и светът трябва да се изправи срещу това явление. "Ние като лидери трябва да попитаме защо тези неравенства продължават", каза американският вицепрезидент.

Как Макрон успя да накара 150 хиляди души да се реваксинират

От своя страна Макрон се спря на климатичните промени, проблемите с човешките права и пандемията от коронавирус. Той каза, че са предприети много конкретни стъпки към напредък по тези въпроси, но те засега не са достатъчно бързи и искрени.

На церемонията по откриването, освен Макрон и Харис, присъстваха президентът на Нигерия Мухамаду Бухари и премиерът на Бангладеш Шейх Хасина Вазед.


Бухари призова за бърза доставка на ваксини срещу коронавирус в африканските страни и за разширяване на производството на ваксини на континента. Хасина пък се изказа в полза на по-решителни действия по отношение на климатичните промени.

Макрон към Меркел: Благодаря за всичко, което сте направила за Европа

В откриването участваха и други държавни и правителствени ръководители чрез видеовръзка.

Парижкият форум за мир бе организиран за първи път през 2018 година, точно сто години след края на Първата световна война. Целта му е да събере на едно място политически лидери, организации и представители на бизнеса и гражданското общество за дебат по глобалните проблеми. В неколкодневния форум тази година се очаква да присъстват около 450 участници на място, а още 15 хиляди да се включат онлайн.
БТА