60-годишен престъпник от САЩ, който според разследващите убил 19-годишно момиче през 1980 г., беше заловен и признат за виновен, благодарение на дъвка, съобщи CNN.

Барбара Тъкър, студентка в общинския колеж Маунт Худ в щата Орегон, е била отвлечена на 15 януари 1980 г. На следващия ден тя е намерена близо до паркинга на колежа от студенти, отиващи на лекции. Да се помогне на Тъкър вече било новъзможно. Полицията установила, че тя е била изнасилена и след това пребита толкова жестоко, че не е оцеляла от тежестта на нараняванията си. По-късно очевидци разказали, че предния ден са видели момиче с мръсни дрехи и окървавено лице да размахва ръце край пътя. Някои от тях твърдели, че до нея е имало мъж. Въпреки това свидетелство и доказателства, събрани на местопроизшествието, случаят на Тъкър останал неразрешен над 41 години.

Когато се появи възможността да се използват техники за ДНК тестове, следователите създали ДНК профил на предполагаемия извършител. Пробивът в случая обаче идва едва, след като в разследването се включва компания за генетична генеалогия. Известната криминалистка Си Си Мур прекарала няколко години в търсене на съответствие между биологичните данни на нападателя и базите данни с ДНК. По-специално, тя намерила негови роднини, които са участвали във Втората световна война. Освен това тя разбрала, че престъпникът има рижава коса. Така през 2021 г. разследващите стигнаха до Робърт Плимптън, който вече е на 60 години. Мъжът бил под постоянно наблюдение.

Следователите в крайна сметка успели да се сдобият с дъвка, която Плимптън изплюл, и да вземат ДНК проба от нея. Тя съвпаднала с биологичните материали, открити по тялото на Тъкър. На 8 юни 2021 г. мъжът бил задържан. Той бил признат за виновен през април тази година. Плимптън обаче не се признава за виновен, а адвокатите му заявиха, че възнамеряват да обжалват присъдата.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС