"Македония означава Гърция",това е лозунгът, под който се проведе масов протест в центъра на Солун срещу използването на термина "Македония" в името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ).

Подготовката започна още преди няколко дни, когато масово в цяла Гърция се раздаваха листовки и се призоваваха гражданите да дойдат на протеста. Тя продължи и вчера, когато целият град бе залепен с плакати, на които пише „Македония означава Гърция“, а кулминация днес, когато с около 500 автобуса от цялата страна пристигнаха хиляди гърци, които протестираха  в Солун.

Целта на протеста е да убеди гръцкото правителство да не приема име за БЮРМ в преговорите, което да съдържа термина "Македония". Организаторите, които са гръцки сдружения и организации от диаспората, които имат подкрепа от политически партии, спортни и християнски асоциации, кметове и митрополити от различни общини и изискват организиране на референдум по този въпрос, предава скопската телевизия „Телма“.

В интервю за днешните протести, което бе публикувано в неделното издание на вестник Етнос, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че националните интереси не се защитават с протести, а с договороспособност. Той добави, че е половин македонец заради факта, че майка му е родена и израснала в гръцката македонска област. 

"В продължение на 25 години съседите са признати от много страни под името Република Македония. Ние навсякъде се борим всички да ги наричат БЮРМ, т.е. с сложно име, което съдържа думата Македония, но без определение, което би предотвратило присвояването и на географията, но и на историята. Така че, ако съществува възможност за решение, което ще премахне тези отрицателни факти, които ни наложиха през 1992 г., а и след това, ще бъде национална глупост да не използваме ", заяви Ципрас.

И докато протестите се разгарят, гръцките медии все по често изчислят възможното решение за името. Днешният Катимерини обявява, че, според добре информирани източници, след срещи на гръцкия премиер Ципрас с ръководителя на гръцката дипломация Коциас миналата седмица, Гърция все повече клони към името Република Вардарска Македония. От друга страна, според Катимерини, Македония е повече за името "Република Нова Македония".

Агенция „Фокус“