Чарлз Трети е приел оставката на Риши Сунак като премиер на Великобритания, съобщиха от Бъкингамския дворец.

В изявление дворецът каза: „Достопочтеният Риши Сунак проведе аудиенция при краля тази сутрин и подаде оставката си като министър-председател и първи лорд на хазната, която негово величество с любезно удоволствие прие.“
 


Малко след това дойде и новината, че Киър Стармър е назначен от краля за нов премиер и е поканен да състави следващото правителство на Острова.

„Направих всичко по силите си за тази работа, но вие изпратихте ясен сигнал, че правителството на Великобритания трябва да се промени и преценка е единствената, която има значение“, каза Сунак на „Даунинг Стрийт“ преди да се отправи на аудиенция при краля.

 


Чух гнева ви, разочарованието ви и поемам отговорност за тази загуба. На всички консервативни кандидати и предизборни служители, които работеха без почивка, но не постигнаха успех, искам да поднеса извинения си, че не успяхме да постигнем това, което вашите усилия заслужават“, каза Сунак, който освен премиер, подава оставка и като лидер на Консервативната партия.

По време на 70-годишното ѝ управление, при кралица Елизабет II служиха 15 премиери. Чарлз, който е на трона от по-малко от две години, посреща нов министър-председател за втори път.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня