Американският президент Джордж Буш приветства предпазливо предадената по-рано днес от Северна Корея декларация с описание на ядрените й дейности. КНДР ще си понесе последиците, ако не направи пълни разкрития за ядрената си програма, предупреди Буш, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Съединените щати нямат илюзии за режима в Пхенян. Ако Северна Корея направи погрешния избор, САЩ и техните партньори в шестстранните преговори (за севернокорейската ядрена програма) ще отговорят подобаващо", подчерта Буш на пресконференция в Белия дом.

Американският президент уточни, че страната му продължава да е обезпокоена от това дали Северна Корея не продължава да обогатява уран и дали не е споделила ядрените си технологии с други държави. Буш приветства плановете на КНДР да унищожи охладителната кула на ядрения си реактор в Йонбьон, но даде да се разбере, че "това не е краят на процеса, а само началото".

Буш потвърди направеното по-рано от говорителката на Белия дом Дейна Перино съобщение, че ще отмени американските санкции срещу Северна Корея, наложени в съответствие със Закона за търговия с врага, и ще задвижи процедура за заличаване на КНДР от списъка на САЩ на страните спонсори на тероризма.