Над 2700 души са се заразили с ебола в Демократична република Конго през 2019 г., а над 1800 от тях са починали. Това сочат данните на Световната здравна организация, публикувани в Женева, съобщава ТАСС.

Както бе отбелязано в първия бюлетин на СЗО за тази година, от август 2018 г., когато започна епидемията от опасната болест, до 1 януари 2020 г., 3 322 души са се заразили, като 2232 от тях са починали. Най-много смъртни случаи са регистрирани в провинциите Северно Киву и Итури.

Първи случаи на ебола в в провинция Южен Киву, Демократична република Конго

Към 1 януари 2019 г. е имало 602 заболели, като 366 от тях са починали.

Така през 2019 г. са били идентифицирани 2780 нови случая на заболяването, причинено от вируса на ебола, като при 1866 изходът от болестта е с фатален край.
През последните две седмици на декември нови 29 души са се заразили с болестта.

Началото на втория взрив от ебола в Конго бе поставено в бедния квартал Алоя, където е регистриран първият случай. Става въпрос за неизлекуван случай на ебола, като човекът е заразил и останалите си роднини.


Две експериментални лекарства срещу ебола дават обнадеждаващи резултати

Еболата се предава от диви животни и след това се разпространява светкавично сред хората. Първите симптоми на заболяването са висока температура, мускулна болка, главоболие и болки в гърлото, последвани от повръщане, диария, обрив, нарушена бъбречна и чернодробна функция, а в някои случаи и вътрешно и външно кървене.
БГНЕС