Австралия ще построи осем подводници с ядрени двигатели по силата на ново тристранно партньорство в областта на сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

Анализатори очакват новият пакт между Австралия, САЩ и Великобритания да разгневи Китай, който ще го възприеме като опит за неговото сдържане.

Австралия става втората страна, след Великобритания през 1958 г., получила американска ядрена технология за строеж на подводници с ядрени двигатели.

Северът и Югът в надпревара: И Сеул се похвали за изстреляна балистична ракета


"Нашият свят става по-сложен, особено в нашия Индийско-Тихоокеански регион", каза австралийският премиер Скот Морисън. Той добави, че "за да отговорим на тези предизвикателства, за да помогнем да бъдат гарантирани сигурността и стабилността, от които нашият регион се нуждае, е необходимо партньорството ни да бъде издигнато до ново равнище".


При обявяването на новия пакт за сигурност лидерите на трите страни не споменаха Китай. Съединените щати и техните съюзници обаче се опитват да противодействат на нарастващата мощ и влияние на Пекин, особено на засилването на китайските въоръжени сили, оказвания натиск върху Тайван и разполагането на сили в оспорваното Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Посолството на Китай в САЩ заяви, че страните "не трябва да създават изключващи други (държави) блокове, насочени срещу или вредящи на интересите на трети страни". Вместо това е особено необходимо те "да се отърсят от манталитета от времето на Студената война и идеологическите предразсъдъци".

Тристранният пакт ще бъде сметнат от Пекин за заплаха, коментира Ричард Мод от Института за азиатска политика и общество. Той изрази очакване, че Китай "ще възрази", но подчерта, че "неговото собствено настъпателно и безкомпромисно поведение води до тези нови конфигурации".

Открити са отломки от изчезналата индонезийска подводница

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн приветства фокусирането върху региона. Новите австралийски подводници обаче няма да бъдат допускани в новозеландски води в съответствие с отдавнашната политика на страната да е безядрена зона, уточни в същото време тя.

Австралия ще се откаже от сделка с Франция на стойност 40 милиарда долара за конвенционални подводници, обяви междувременно Морисън.

През следващите 18 месеца страната ще преговаря със САЩ и Великобритания за строежа на осем подводници с ядрени двигатели. Те няма да носят ядрени оръжия, но ще могат да остават по-дълго под вода - нещо, което ще им позволява да останат незабелязани в потенциални конфликтни зони с Китай като Южнокитайско море, казват експерти по сигурността.
Решението за подводниците "отразява нарастващите притеснения в (австралийското) правителство за засилването на китайската армия, бъдещите намерения в региона и готовността (на Пекин) да използва принуда", коментира Ричард Мод.

Тристранният пакт може да влоши търговските връзки между Австралия и Китай, който е най-големият пазар за австралийския износ. Ненаситният китайски апетит за ресурси обаче може да ограничи ответните му мерки, казват анализатори.
 
БТА