Немският адвокат Томас Зумерер заяви днес, че БФС се е държал като полицай с ЦСКА, а не както трябвало като майка с дъщеря. Зумерер ще представлява интересите на ЦСКА по предстоящото дело срещу БФС за неправомерно отнетия лиценз на армейците. Юристът е бил правен съветник в SAT 1 и предаването RAN. Освен това до 2007-ма година е бил правист в Германската футболна лига. Завършил е право в Мюнхен и Вашингтон, като защитава интересите на различни футболни градове в Германия като Байерн и Шалке в различни дела, които водят.

„БФС не е спазил собствените си нормативни актове и се е държал като полицай с ЦСКА вместо като майка с дъщеря както трябва да бъде. Футболният съюз е задължен да се грижи за своите членове. Ако това се бе случило в Германия в никакъв случай нямаше да се стигне до отнемане на лиценза”, коментира Зумерер. Немският юрист не пожела да разкрие подробности около пропуските на БФС, които ще бъдат атакувани в съда. „Няма да разкриваме къде ще се води делото. Единият вариант е Спортния арбитражен съд в Лозана, но има още няколко варианта. Сега не е времето да обявим къде ще съдим БФС и какви ще са ни исковете”, заяви Зумерер.

Немецът, който ще работи в България с адвокат Васил Колев, заяви още, че ако случаят бе в Германия то немския футболен съюз е щял да открие допълнителна възможност да се изпълнят критериите в допълнителен срок. Зумерер обаче не пожела да разкрие никакви подробности около фактите, с които ЦСКА ще атакува БФС.

„Основанията, които БФС е предоставил за отнемане лиценза на ЦСКА са доста тънички и беднички – само 2 страници. Според стандартите в Европа е немислимо да се обяснява отказ за лиценз в такъв обем. ЦСКА не е допуснал грешки, които да оправдаят неиздаването на лиценза”, коментира Зумерер. Той даде и примери за подобни наказания в Германия, но подчерта, че когато преди 5 години на Айнтрахт е отнет лиценза това е било заради грешни банкови документи. „Миналият сезон ГФС отне 8 точки на Кобленц за управленски грешки. Отнемането на лиценза е последна стъпка, която е приложена много бързо върху ЦСКА. Ако един клуб има задължения към държавата не е задължително да се отнеме лиценза, но ако бъде даден нормален срок тези задължения да се погасят и това не се случи тогава може да се стигне до отнемане на лиценз”, каза още Зумерер.