Капитанът на българския национален отбор Пламен Константинов замина за Пекин, където ще се присъедини към отбора. Заедно с Константинов замина и разузнавачът на нашия отбор Евгени Генчев. На летището бе и звездата на българския баскетбол Тодор Стойков, който се видя с Гибона и му пожела успех.

„Вече тръгвам. Не исках да правя коментари, защото можеше да сбъркам. Аз не съм и медицинско лице, всеки прибързан коментар щеше да бъде грешен”, заяви Пламен, чийто часовник все още бе на китайско време.

Константинов отхвърли слуховете, че инженер Данчо Лазаров еднолично е взел решението да не се рискува с включването му в игра:

„Искам да кажа, че това решение се е взело от всички, защото излизат информации, че едва ли не са ме изгонили от федерацията. Не бих искал да се спекулира, ръководството реши да не се рискува”. 


„Бяха ми дадени две опции - да остана да гледам Олимпиадата или да намеря вариант да разбера какво ми е състоянието и дали мога да участвам”, обясни посрещачът.

„Избрах втория вариант, исках да дам доброволна проба в олимпийското село. Информирах и допинг комисаря на FIVB (Световната федерация по волейбол), той така ме посъветва. Отказаха ми, казаха че това е извън правилата и няма такъв вариант”.

„По препоръка на комисаря напуснах Пекин, за да разбера истината. Направих си изследвания на кръв и слюнка, които добавят още някакви допълнителни краски, че имам някакви завишени действия на някои жлези”.

Гибона заяви, че не е сигурен в какво физическо състояние се намира, но през последните 6 дена е тренирал всеки ден фитнес и тичане.

„Аз повече не искам да правя коментари, една от причините да не коментирам беше това, че не искам да лъжа хората. Проблемът в нашия спорт е, че сме боси в тази сфера. Ако имахме поне минимални познания щяхме да подходим по-правилно. Заради неизползването на такива средства дори не знахме как да процедираме в такава ситуация”.

„Категорично казвам, че аз през живота си не съм взимал забранени средства. Няма гаранция обаче, че не може да вземеш замърсени хранителни добавки. 95 от 100 в България са с неточно съдържание. Такъв бе случаят и с нашите щангисти”.

Волейболистът не пропусна да похвали Румяна Нейкова, която спечели първо олимпийско злато за България от Пекин:

„Не искам да наливам масло в огъня, днес новината на деня е Руми Нейкова. Страшно се радвам за нея”.

„Аз не съм толкова лабилен, поне не се считам за лабилен, мога да издържам на всякакъв вид напрежение. Трябваше да запазя самообладание”.

Константинов коментира и представянето на неговите съотборници до този момент. Българският отбор има 2 победи и 2 загуби.

„Никога не са ни подарявали мачове, така че аз мисля, че не трябва да правим трагедии от двете загуби. Ще изиграем един мач с Венецуела, в което трябва да покажем по-добро лице. След това ще мислим за 1/4-финала. С този мач много бързо ще се забравят загубите”.

„На всички ни дойде много тази ситуация. Не знам всичко как е там, има много неща, които не знам, включително и дали ще играя”, завърши интервюто Пламен Константинов, минути преди да се качи на самолета за Пекин.

Останалите заминаващи от летище София не пропуснаха да си вземат автографи и да се снимат с Пламен Константинов