Началникът на отбраната генерал Константин Попов
86691

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Началникът на отбраната генерал Константин Попов

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Началникът на отбраната генерал Константин Попов
  • Началникът на отбраната генерал Константин Попов
  • Началникът на отбраната генерал Константин Попов

Военнослужащите от 30-я контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" бяха тържествено посрещнати в Ямбол.

Церемонията за посрещане на контингента бе празник не само за военните, близките и роднините им, но и за гражданите на Ямбол.

Ритуалът се състоя на площада пред общината.

На него присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, ръководители на областни и общински институции.

След химна на Република България, за проявен висок професионализъм, отговорност при изпълнение на задачите и за успешното приключване на мисията бяха наградени отличили се участници при осъществяване на българските ангажименти в Кандахар.



Началникът на отбраната генерал Контантин Попов поздрави военните от 30-я контингент. "Вие сте най-доброто послание за това, че Българската армия е важна институция, важен държавен орган - стълб на обществото, което ще става по-добро, така както ще става по-добра и Българската армия", каза в приветственото си слово към контингента началникът на отбраната.

Сержант Андон Тосунов от военно формирование 52 590 - Ямбол, за когото тази мисия е четвърта, заяви със самочувствие за изпълнен успешно войнски дълг.

Церемонията завърши с тържествен марш.

За първи път жена командир на военните ни в Афганистан

Контингентът е в състав от близо 90 военнослужещи и включва национален елемент и взвод за охрана. Той изпълнява функционалните си задължения и поставените задачи от ноември 2015 г. в провинция Кандахар, Афганистан.

Национален командир на контингента е полковник Пламен Петров. Взводът за охрана с командир капитан Кристиян Шишков е сформиран от близо 60 военнослужещи от военно формирование 52 590 - Ямбол от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада.