Изключително тържествено бе отбелязана 70-годишнината от спасяването на българските евреи в Кюстендил. Пред паметника на техният спасител Димитър Пешев застанаха посланикът на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз, д-р Максим Бенвенисти - председател на Организацията на евреите в България „Шалом”, архиерейският наместник отец Генади Генадиев, кметът Петър Паунов, областният управител Владислав Стойков, представители на различни еврейски общности, имигранти от България в Израел, представители на партии, много граждани.

С едноминутно мълчание беше почетено делото на Димитър Пешев и неговите сподвижници и паметта на милионите загинали евреи. Мнозина от присъстващите не скриха сълзите си.

Изключително силен и въздействащ беше прочетеният от деца от езикова гимназия „Д-р Петър Берон” откъс от дневника на Ане Франк.

Н.Пр. посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз определи Кюстендил като един от градовете, който е спомогнал за оформянето на българите като нация. „От Кюстендил беше запален огъня на протеста, който доведе до спасяването на българските евреи”, заяви посланик Шаул Камиса Раз. Той и кметът Петър Паунов се поклониха пред паметника на Ицхак Рабин, в двора на къщата-музей Димитър Пешев.



„Вие г-н кмете и всички граждани на Кюстендил и България, бъдете горди с това, което е направено и е започнато от вашия град. Няма друг такъв град в Европа и света. Надявам се, че тези личности ще бъдат пример за подражание и в Европа и света. И се надявам сътрудничеството между България и Израел да се засилва, и да стигнем до по- добри резултати от досегашните”, заяви пред паметника на Ицхак Рабин в двора на къщата-музей Димитър Пешев, посланикът на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз.

„Отново заставаме днес със свити сърца, заради невинните жертви на холокоста, но и със споделена радост, за това което са направили нашите предци. Да се изправят срещу тази несправедливост, срещу този световен бич, наречен холокоста, без да се подадат на изкушенията, без да се подадат на заплахите без да склонят глава пред тази силна машина на Хитлер и хората, които го заобикалят. Изправяме се тук с гордо вдигнати глави, заради това че този човеколюбив народ, българския народ, воден от своята църква, която винаги е стояла там, където трябва да е - начело. Не се е посвенил да каже, където отиват те и ние отиваме с тях, никои не може да раздели тези хора. Затова,  и до ден днешен се гордеем с това, където и да отидеш по света, когато кажеш дружеското Здравей, ще чуеш приятелското Шалом, защото вече има две държави- Израел и България но народа винаги остава един, затова сме горди и благодаря на всички, които го заслужиха. Честит празник на всички!”, обърна се кметът Петър Паунов.

„Ешалоните не тръгнаха, заради масовата съпротива на българите срещу решението на тогавашното пронацистко правителство, заради позицията на Българската православна църква, каквато няма другаде в Европа. Но, и заради работата на личности като Димитър Пешев. Много кураж, много гражданска доблест, хуманизъм, получен още в средата, в която си расъл като дете в Кюстендил, трябват да застанеш срещу политическото решение на собствената си партия. Да организираш свои колеги от управляващата партия и да се изправят срещу едно решение и не в условията на демокрация, а в условията на практическа окупация на България от нацистка Германия, защото Димитър Пешев е рискувал много повече от поста, който загуби. Той е рискувал живота си. Вие сте едно от двете места, където има паметник на този благороден човек, едното е тук, второто в Страсбург, а третото ще бъде в София, с Божията помощ на 19 март. Гордейте се с вашите съграждани”, заяви д-р Максим Бенвенисти.

Новини от Кюстендил