Стефан Командарев спечели специалната награда на журито за най-добър режисьор на годината на Международния филмов фестивал в Дуреш - Албания, за филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", съобщиха от "Арт фест".

Това е 14-ото международно отличие на филма, който има разпространение вече в 16 държави - след Тайван, Корея е втората азиатска държава, която придоби правата да го показва, припомнят българските продуценти.

"Светът е голям. . . " предстои да участва в още няколко конкурсни програми на международни фестивали до края на годината. Най-скорошното участие е в началото на септември - на "Фестроя" в Сетубал, Португалия.

В Дуреш филмът беше част от основната състезателна програма "Съвременен поглед". Между 22 и 28 август във втория по големина град в Албания се събраха създатели на филми и зрители, за да "почетат киното във всичките му форми и да съдействат за общуването чрез визуална култура между Европа и Балканите - и в двете посоки". Така организаторите на фестивала - Националният център за кинематография и кметството на Дуреш, определят мисията на летния кинопразник, организиран за първи път през 2008 година.