Над 91 процента от българите страдат от кариеси и заболявания на венците. 6-годишните деца имат по пет временни зъба с кариес, 12-годишните – до три развалени постоянни зъба, а при 18-годишните – всеки четвърти е с изваден зъб.

Това съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков в Русе, където се проведе отчетно-изборен конгрес на стоматолозите.

Шарков добави, че се очаква увеличение на стоматологичните услуги, но по думите му то няма да бъде спекулативно.

Данните са от проучвания на д-р Шарков и негови колеги. Няма национално изследване за здравето на българина по отношение на денталната медицина, заяви председателят на Българския зъболекарски съюз. По думите му, последните официални данни са от 1982 година. За тази година са отпуснати 70 милиона лева за стоматологична помощ. Ако всички българи се възползват от полагащите им се прегледи, парите ще бъдат изчерпани още през септември, каза още д-р Шарков. 

Българските стоматолози са най-ниско платените в Европа, смятат от зъболекарския съюз. Специалисти напускат страната. През миналата година са били издадени 140 удостоверения за работа в чужбина. Най-много стоматолози са заминали за Великобритания.