Президентът Георги Първанов награди с ордени "Стара планина" и "Св. Св. Кирил и Методий" седем видни културни и научни дейци. Отличията бяха връчени в навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на Славянската писменост.

Орден "Стара планина" - първа степен, получиха режисьорът Георги Стоянов и поетът Лъчезар Еленков. С орден "Св. Св. Кирил и Методий"- първа степен, бяха удостоени хирургът проф. Петър Червеняков, историкът проф. Георги Бакалов, проф. д-р на философските науки Боряна Христова и поетесата Миряна Башева. С орден "Св. Св. Кирил и Методий" с огърлие беше наградена актрисата Виолета Гиндева.

Президентът Първанов каза, че българската култура има не само богато минало, не се затваря в славните векове на тракийци или на средновековната българска държава, а че българската духовност днес има своите ярки представители, които печелят завиден авторитет на европейския и световен духовен пазар.

Държавният глава изрази удовлетворение от подема в българските театри и от факта, че те се пълнят със зрители, както преди време. Той изрази надежда за такъв подем и в българското кино.