Египет оповести, че е приключила реставрацията на погребалната маска на Тутанкамон, която бе повредена при предишни възстановителни работи, предаде Франс прес. Тогава останаха следи от лепило по брадата й.

През август 2014 г., по време на изпробване на осветителни тела в Египетския музей в Кайро погребалната маска от масивно злато бе повредена, а брадата й се отчупи. Служители в музея използвали епоксидна смола, за да я залепят.

Значително количество лепило обаче останало по брадата на погребалната маска на детето фараон.

Вчера маската, инкрустирана с лазурит и полускъпоценни камъни, бе върната на мястото й в изложбената зала на музея след близо двумесечни реставрационни работи, извършени от германски експерти.



"Всичко приключи - заяви ръководителят на екипа Кристиан Екман - Най-голямата трудност бе свързана с отделянето на брадата." Той поясни, че екипът му ползвал дървени сечива и подгрял маската, за да може да се отдели брадата й. След това брадата наново била прикрепена към маската.

Открито през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър в Долината на царете в Луксор, съкровището в гробницата на Тутанкамон е най-престижната колекция в музея. Освен погребалната маска, то включва всички бижута на фараона от Осемнадесета фараонска династия, три големи легла, два от трите му саркофага, единият от които е от масивно злато.

"90 години след първата реставрация, извършена от Картър през декември 1925 г., имаме удоволствието да Ви представим маската в оригиналния й вид", отбеляза Екман.

Умрял на 19-годишна възраст през 1324 г. пр. Христа след 9-годишно царуване, Тутанкамон стана един от най-известните древноегипетски фараони благодарение на съкровището в гробницата му. В нея са останали непокътнати над 5000 предмета на 3300 години, много от които от масивно злато, за разлика от повечето други фараонски гробници, които са били плячкосани.

Източник: БТА