Петел и пуйка са голямата награда тази година от томбола, която се организира от Фондация „Рома” за празника на ромите Бангу Васил. Ромската нова година ще бъде празнувана два дни в пловдивския квартал „Столипиново”.

На 13 януари – неделя, фондацията организира в офиса си турнир по шах и футбол на малки вратички. Футболното първенство ще се проведе в двора на училище „Димчо Дебелянов” и помежду си ще се състезават общо осем отбора. В 14 часа пред офиса на фондацията оркестър „Рома” ще свири цигански песни. Там ще бъде разиграна томболата за петела и пуйката.

Двете животни ще бъдат закупени в събота от Руския пазар, като петелът задължително трябва да е червен и герест. В неделя е Бъдна вечер и всички роми ще празнуват по домовете си с постна трапеза.

В понеделник – на 14 януари – съвместно с Националния съвет по етнически и демографски въпроси и Община Пловдив Фондация „Рома”, организира коктейл в местен ресторант, където ще се съберат около 150-200 души. Поканени са представители на общинската администрация, а ученици от програмата за десегрегация на ромите ще изложат свои картини, изобразяващи традиционни ромски обичаи. 

Други новини от Пловдив