Световноизвестният кинорежисьор Микеланджело Антониони почина снощи на 94-годишна възраст в дома си в Италия, съобщиха АФП и АНСА, като се позоваха на семейството на твореца.

През 1985 г. Антониони получи инсулт, след което се движеше трудно, напомнят агенциите.

Микеланджело Антониони е роден във Ферара на 29 септември 1912 г. Завършва университета в Болоня със специалност икономика.

В киното започва като асистент на Марсел Карне в "Нощни гости". Занимава се с кинокритика, пише сценарии (сътрудничи на Роселини и Фелини), прави късометражни филми. 

През 1950 Антониони режисира първия си пълнометражен филм "Хроника на една любов".

Големите филми, които следват, постепенно осигуряват на Антониони световна известност. След "Приключението" (1960) режисьорът е обявен за един от най-великите живи кинематографисти.

Сред най-известните филми на Антониони са "Забриски пойнт", "Фотоувеличение", "Професия: репортер", "Ерос", както и знаменитата "трилогия за отчуждението": "Приключението", "Нощта" и "Затъмнението".

Антониони е носител на много отличия в киното, сред които награда в Кан за "Фотоувеличение" през 1967 г. През 1996 той получава "Оскар" за цялостен принос в киноизкуството.