Нито една пиеса не спечели голямата награда на Сатиричния театър
69406

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Нито една пиеса не спечели голямата награда на Сатиричния театър
  • Нито една пиеса не спечели голямата награда на Сатиричния театър

Голямата награда „Алеко Константинов" не е присъдена на първия конкурс за пиеса на Сатиричния театър. Три са пиесите, на които се присъждат поощрения. Това обяви драматургът Никола Вандов.

По думите му в конкурса, започнал в края на януари 2013 година, са постъпили 42 пиеси на 39 автора. Отличените пиеси са „Деветият ден" на Христо Райчев, „Трансалмия" на Пламен Глогов и „Ямурлукмен" от Валери Какачев.

Журито на конкурса беше с председател Константин Илиев, а членове бяха Ана Вълчанова, Ина Шкарова, Никола Вандов и Николай Младенов.

Според Никола Вандов нито една от пиесите, които постъпили за конкурса, не са имали необходимите качества, за да получат наградата. По думите му Сатиричният театър си запазва правото да постави някоя от отличените пиеси до 2 години след конкурса. Дали ще бъдат реализирани обаче все още не е ясно.



„Нито една пиеса не покори журито, не каза за себе си - Ето, аз имам този комплект от качества, които заслужават да бъдат отличени. Голямата награда „Алеко Константинов" не се присъжда", обясни Никола Вандов.

По думите му конкурсът съвпада със 151-вата годишнина от рождението на Алеко, както и с рождената дата на Георги Калоянчев.