От парковете и градините на столицата ще бъдат премахнати различните заведения, разположени с временен статут. Това каза столичният кмет Бойко Борисов. Той допълни, че кметството ще преасфалтира постепенно алеите във всички паркове на града.

Преасфалтиране, смяна на пейки, възстановяване на чешми и поставяне на нови съдове за смет има в 7 градски градини, като до края на годината това ще се направи в още четири. Общата стойност на ремонтите в градинки и паркове е почти 3 млн. лева.

Столичният кмет подчерта, че повече от 30 години в повечето от градините и парковете на София не е слаган нов асфалт по алеите. Това Борисов каза, след като откри основно преасфалтираното пространство около църквата „Св. Седмочисленици", което е струвало на общинския бюджет около 100 хиляди лева.

„Общината облагородява и градинките „100 години София", „Св. Никола", „Буката", „Майчин дом", край бившето управление на строителни войски и част от Борисовата градина, където има малък проблем, тъй като другата част е държавна и няма как да се сложат табели – новите алеи са на Общината, а другите са на държавата”, обясни Бойко Борисов. Той призова гражданите да опазват направеното и допълни, че имало кражби на пейки по „Витошка”. 

Кметът категорична каза, че различни заведения в паркове и градинки ще бъдат премахнати в преместваеми обекти. „Навремето е имало една порочна практика на т. нар. „алейно право” – не влагаш нищо, слагаш една метална барака, масите и не носиш отговорност за нищо, само взимаш пари”, коментира Борисов.

До края на годината ще се обновят парковете „Св. Троица", „Св. Петър и Павел" и „Оборище" и градина на бул. „Черни връх".