Част от архива на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” вече е качен на дигитален носител. Общо над 2 000 файла ще са достъпни скоро в интернет. Това са старопечатни книги, периодични издания от началото на миналия век, ориенталски ръкописи, ценни снимки.

В пилотния проект, който беше представен днес, са дигитализирани 50 документа от съхраняваните в библиотеката над 8 милиона архивни единици. Качването на електронен носител започнало преди година, обясни директорът на Народната библиотека проф. Боряна Христова: „Дигитализацията се налага по много причини. Тя спомага за съхранението на материалите, за проучването им от различни специалисти, учени”.

„Дигитализирани са няколко ръкописа, няколко старопечатни книги, няколко портрети-снимки”, каза заместник-директорът на библиотеката Анета Дончева. Така ще бъдат съхранени културни паметници като „Часословец” – първата българска печатна книга на първия български печатар Яков Крайков. Тя е от 1566 година и е печатана във Венеция. Дигитализирани са и непоказвани досега снимки на Васил Левски, собственост на Държавния архив.

Намирането и визуализирането на документа отнема в системата около 3 секунди, като потребителят получава достъп до точното копие на оригинала, а след това и в резюме информация за съдържанието му.