Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и други активисти за борба с климатичните промени водят в избора на експертите кой да получи Нобеловата награда за мир тази година, предаде Ройтерс.

Високото световно отличие по принцип се връчва на държавници, миротворци и правозащитници. Ако го спечели активист срещу глобалното затопляне, това ще насочи вниманието към наградената дейност извън традиционното миротворчество и ще затвърди връзката между мира и околната среда, отбелязва агенцията.

Победителят, който ще получи 1,5 милиона долара награда, ще бъде обявен в норвежката столица Осло на 12 октомври измежду 181 номинации.

Ал Гор, който засегна проблема с глобалното затопляне в своя книга и в награден с "Оскар" филм, е номиниран от двама норвежки депутати да подели наградата с родената в Канада лидерка на инуитите Шийла Уот-Клутие. Тя информира обществеността за последствията от глобалното затопляне за арктическите народи. 

"Те ще са вероятните победители тази година", смята Стейн Тьонесон, директор на Международния институт за изучаване на проблемите на мира в Осло и дългогодишен наблюдател на Нобеловите награди за мир.

При лауреатите на Нобеловата награда за мир се наблюдава отклоняване от сферата на конвенционалните мироопазващи и правозащитни действия. През 2004 година кенийската природозащитничка Вангари Маатаи спечели за кампанията си за насърчаване на жените да садят дръвчета в Африка. Миналата година наградата получи икономистът от Бангладеш Мухамад Юнус и неговата банка Грамийн за усилията да избавят милиони души от бедността с микрокредити.