Българите по-рядко търсят експертна помощ за хроничната болка, отколкото западноевропейците, сочат данните от международно проучване.

Резултатите за България бяха представени от д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. В изследването у нас са участвали 35 пациенти с хронични болести.

Над 50% от българите неглижират болката и не търсят експертна помощ, за разлика от западноевропейците. При 63 на сто от пациентите болката възпира удоволствието от живота, а според близо 90% влияе негативно на способността за работа, сочат данните от проучването.

Доброто лечение на болката увеличава преживяемостта на онкоболните и качеството на живота им, коментира д-р Николай Йорданов, анестезиолог в отделението по палеативни грижи, КОЦ Враца. Той даде пример с пациент, болен от рак на панкреаса в четвърти стадий, чиято средна преживяемост е между шест и осем месеца. При добро обезболяване преживяемостта се увеличава на 14-16 месеца, а съчетано с химиотерапия - на 20 месеца, обясни д-р Йорданов. 



Д-р Хасърджиев, който е член на Надзорния съвет на НЗОК, коментира, че не е  уточнена процедурата, по която ще се осигуряват болкоуспокояващите за онкоболните.    

Той посочи, че не е ясно дали лекарствата ще се предоставят от болниците или ще минават през аптеките. Вторият вариант според него е по-добрият.