Учени не откриха връзка между приемането на аспирин и евентуални по-големи шансове за успех в борбата с рака на гърдата, но ефектът от лекарството върху плътността на гърдата може да допринесе за по-ранно диагностициране на заболяването, сочат резултатите от две изследвания, цитирани от ЮПИ.

Редица изследвания показаха, че аспиринът намалява риска от колоректален рак, рак на гърдата и други видове рак.

Сега учени от Пенсилванския университет във Филаделфия представиха резултатите от новите си проучвания на симпозиума за рака на гърдата в Сан Антонио, Тексас.

Ще преборим рака до 2050 година, прогнозират учени

"Предишни изследвания заключиха, че аспиринът може да има противораков ефект", заяви Джулия Чоу от университета. "Много от тях обаче бяха предклинични и не даваха ясна представа за избегнатите вследствие на приемането на аспирин смъртни случаи. Не бе взета под внимание и предишната употреба на лекарството. Получените от екипа ни резултати не подкрепят твърдението, че аспиринът има въпросния защитен ефект, нито ползите в дългосрочен план от употребата на лекарството от пациентки, засегнати от рак на гърдата. Все пак ще са нужни по-широкомащабни изследвания, за да се потвърдят тези резултати", посочи тя. 



В рамките на първото изследване, обхванало над 1000 пациентки в онкологичния център "Ейбрамсън" в университета, били анализирани данни за употребата на аспирин и ефекта от него върху рака на гърдата.

Около 14 на сто от участничките приемали аспирин най-малко 30 дни, преди да им бъде поставена диагноза рак на гърдата. Повечето от тях били прехвърлили 50-те. Оказало се, че употребата на лекарството е свързана с по-лошо ниво на оцеляване, дори когато се вземе под внимание заболяването от рак на дадения индивид.

Изследват помага ли аспирина срещу рака

Второто изследване обхванало 26 000 жени и проследило ефекта от ежедневната употреба на аспирин върху плътността на гърдата - рисков фактор за поява на свързан с рецептори на естрогени рак на гърдата. 19,7% от участничките на средна възраст 57,3 години заявили, че редовно приемат аспирин.

Учените констатирали, че приемането на аспирин намалява плътността на гърдата - колкото по-висока е редовната доза от лекарството, толкова по-малка е плътността на гърдата.

Източник: БТА