Депутатите на ДБГ с предложение за машинно броене на бюлетините
82691

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Депутатите на ДБГ с предложение за машинно броене на бюлетините
  • Депутатите на ДБГ с предложение за машинно броене на бюлетините

12 000 машини за броене на бюлетините да бъдат закупени за следващите избори. Тази промяна в Изборния кодекс ще предложат от „Движение България на гражданите".

Идеята е да се въведат сканиращите машини и по този начин да се избегне хаосът, на който станахме свидетели около предаването на бюлетините.

Според движението въвеждането на машините за броене трябва да стане успоредно с въвеждането на машинното гласуване.

Ако се сложат машини за броене на бюлетините, ще има автоматично обобщаваш протокол от секцията и ще бъдат избегнати поправките и зачеркванията. Освен това, според зам.-председателя на партията Настимир Ананиев, това ще спести пари на държавата:



„Това, което нашите технически експерти са ни казали, е, че една такава машина не би трябвало да струва повече от 1000 лв. Но правим икономия от заплати на хора, които иначе ще трябва да се плащат. Предлагаме и с всяка една машина да има технически сътрудник. Ще ви дам като пример - тези избори на нас ни струваха 50 млн. лв.".

От движението настояват и за намаляване членовете на СИК и вместо тях да се назначи по един технически сътрудник, който да отговаря за машината за броене на бюлетини.