Жените страдат по-често от сухота в очите. Това каза пред журналисти д-р Илиян Шандурков, офталмолог в столичната болница "Св.Анна", представяйки проучване, извършено сред 5650 души в София. Проучването е извършено в началото на тази година сред случайни граждани.

Наличието на състоянието "сухо око" е по-често срещано при жените поради ежемесечните "бурни хормонални промени", на които те са подложени, обясни той. С възрастта симптомите зачестяват и се задълбочават.

При близо 14 процента от тестваните за "сухо око" е отчетена висока вероятност за сухота в очите, а при 45.48 на сто стойностите са гранични. По думите му това означава, че около 60 на сто от изследваните имат висок риск за наличие на "сухо око". Само 27.23 процента от запитаните, които са с висок риск за наличие на "сухо око" знаят, че имат такъв проблем, уточни той. Трима от четири запитани съобщават, че ползват компютър, което е един от основните рискови фактори за появата на "сухо око".

Към 50-годишна възраст продукцията на сълзи у човека намалява, а към 75-годишна възраст почти всички хора страдат в някаква степен от сухота в очите, каза пред журналисти акад. Петя Василева, национален консултант по офталмология. По думите й броят на хората в България и в света, страдащи от сухота в очите нараства.



Причините за появата на "сухо око" биха могли да бъдат най-различни - прием на лекарства срещу високо кръвно, прием на хормонални или противозачатъчни медикаменти, на такива против алергия, на успокоителни и др., уточни тя. Нарушеното хранене, липса на витамини, изгаряния по тялото, херпеси и поставяне на капки срещу глаукома също са причини за появата на сухота в очите, обясни акад. Василева.

Актуалните причини за "сухо око" са работа с компютър, наличие на климатични инсталации и замърсената околна среда, допълни тя.

Оплакванията при това състояние са дразнене в очите, чувство за наличие на чуждо тяло в окото, зачервяване и дискомфорт, обясни офталмологът.

Отстраняването на очната сухота е с помощта на поставяне на изкуствени сълзи под формата на капки или различни гелове, обясни акад. Василева. По думите й, не малка част от общопрактикуващите лекари не разпознават състоянието и предписват на пациентите си антибиотично лечение. Антибиотиците обикновено влошават състоянието, допълни тя.

"Сухо око" не е заболяване, уточни акад. Василева. /БТА/