Канадският град Ванкувър оглави класацията на най-добрите градове за живеене в света за пета поредна година, изпреварвайки Мелбърн.

В топ десет на класацията на Economist Intelligence Unit намират място главно австралийски и канадски градове. Канадският град на западното крайбрежие, който през 2010 г. беше домакин на Зимните олимпийски игри, постигна резултат от 98% в ежегодната класация, която оценява стабилността, здравните услуги, културата и екологията, образованието и инфраструктурата. Резултатът му е непроменен спрямо предишната година. Градът оглавява класацията от 2007 г. насам.

С изключение на Мелбърн, който изпревари Виена, заемайки второ място тази година, няма други големи промени в класацията на 140 градове от цял свят. В топ 10 влизат още Виена, Торонто, Калгари, Хелзинки, Сидни, Пърт, Аделаида и Оукланд. "Средните по големина градове в развитите страни с относително ниска гъстота на населението заемат по-предни места в класацията, тъй като имат на разположение всички културни и инфраструктурни предимства и малко проблеми, свързани с престъпността и задръстванията", съобщи авторът на класацията Джон Копстейк.

Питсбърг е най-предно класираният американски град, на 29-то място, преди Хонолулу, Лос Анджелис се изкачи с три позиции на 44-то място, а Ню Йорк запази 56-та си позиция, посочва БГНЕС.



Лондон се изкачва с едно място до 53-то, а Париж запазва 16-та позиция. Най-предно класираният азиатски град е Осака, на 12-то място, изпреварвайки японската столица Токио, която е на 18-то място. Хонг Конг е на 31-а позиция, а Пекин, който е най-населеният град в света и на второ място по икономика, е едва на 72-а позиция. Малко са промените и в дъното на класацията, като и тази година последното място се заема от столицата на Зимбабве, Хараре с 37,5% след столицата на Бангладеш Дака.

Economist Intelligence Unit класира градовете въз основа на 30 фактора като здравеопазване, култура, екология, образование и лична сигурност.