Ученическите раници са задължителен аксесоар за всеки ученик днес. Но те имат дълъг път на еволюция от началото на създаването си до наши дни.

Раницата всъщност е чанта, предназначена за носене на гърба.

Класическата ученическа чанта, която носеха бабите, дядовците и дори родителите на днешните ученици, се носеше на гърба с две презрамки и две закопчалки отпред. Обикновено тя беше в тъмната цветова гама - предимно кафяво и черно, по-рядко винено червено, а като бяла врана сред поколенията до 90-те изпъкваха по-цветните чанти. В повечето случаи се оказваше, че са донесени от чужбина.

Изработваха се от кожа, а постепенно, към края на миналия век бяха изместени от ученическата раница, до този момент - позната само като аксесоар за туризъм.

Първите чанти са възникнали още в древността. Били са изработвани от кожата на убитите животни. Торбите, кесиите и чантите са се използвали откакто хората са имали нужда от нещо, в което да носят важните им предмети. 

При ацтеките раницата е била дървена основа с една каишка, поставена на челото.

На древни египетски йероглифи има изобразени мъже, носещи кесии на кръста. В Библията се споменава, че Юда Искариотски е носил кесия.  А селяните в първите общества са използвали малки чанти за пренос на семената.

Римските легионери  са използвали щит, върху който били прикрепени съществени неща.

Появата на името на раницата е заимствано от немски. Буквално sack е чанта през рамо, носена на гърба на rücken, следователно rucksack.

Днес най-разпространената ѝ употреба е при туризъм, алпинизъм и като училищна чанта.

Предимството при раницата е, че и двете ръце остават свободни.

Съвременните ученически раници са изработени от синтетични, леки и непромокаеми материали.

Намирането на най-подходящата раница за училище е от първостепенно значение за учениците.  Модерната раница е многофункционална, удобна, с достатъчно джобове, както и здрави ортопедични дръжки.

Какви рискове крие тежката раница за здравето на учениците? (СНИМКИ)

В различните етапи на обучението учениците се нуждаят от различни раници.

За учениците в основното училище

За първокласниците не са препоръчителни тежките раници, тъй като възрастта им е крехка.
Родителите трябва да предвидят в тях и място за спортен екип, кутия за обяд, тетрадки по писане, четене и смятане, учебни помагала. За предпочитане е дори чантата да е на колелца, тъй като така няма да навреди на детето.

Най-доброто решение е, ако в училището на детето има шкафчета за учебниците и ученическите пособия.

В средния курс на обучение

В средния курс на обучение натовареността става все по-голяма. Учениците носят всички необходими учебници за съответния учебен ден плюс тетрадките и учебните помагала. Затова раницата трябва да е добре балансирана.