Поредицата „Гениалната приятелка“ е истински ренесанс за телевизията в страната
Под ръждясалите стълбове на прашна улица в следвоенния квартал на Неапол Лила Черуло върви покрай старец, печащ кестени и деца, ритащи топка, направена от парцали. Там тя среща приятелката си Елена (Лену) Греко и други момичета, които се борят за сърцата на красивите братя Солара.

Така започва сериалът по тетралогията неаполитански истории на Елена Феранте - мистериозната писателка, която покори литературния свят и милиони читатели по цялото земно кълбо. Сериалът носи името на първата книга "Гениалната приятелка". Първият сезон от поредицата се излъчи в края на 2018 година, а този месец вторият сезон, озаглавен "Новото фамилно име", се завъртя по кината в Италия и по телевизия Rai. Очаква се той да бъде излъчен у нас през март. 

Загадъчната писателка Елена Феранте издава нов роман

Без никакви съмнения поредицата издигна актрисите, участващи в нея, в световни звезди, въпреки крехката им възраст. След като години наред телевизиите на Силвио Берлускони показваха разголени шоугърли, проектът „Гениалната приятелка“ се яви като преломен момент в историята на италианската телевизия в глобален мащаб.

Продукцията е истински ренесанс на малкия екран в Италия. Историята на „Гениалната приятелка“ е разказ за прегради и бариери, за невежество, сексизъм и провинционализъм, пише Vogue.


За реализацията на сериите признатият италиански режисьор Саверио Костанцо се наема с нелеката задача да намери и обучи на никого неизвестни актриси от сърцето на Неапол. 

Веднага след новината за екранизирането на книгите на Феранте в Италия тръгват всевъзможни спекулации за това кои актриси ще влязат в ролите на двете главни героини. Режисьорът Костанцо обаче е категоричен, че ще търси актриси без опит, а пък поредицата ще бъде озвучена на автентичен неаполитански диалект, който дори по италианските телевизии ще бъде преведен със субтитри.

Така започва кастингът за „Гениалната приятелка“. В него участват над 13 000 души, 8000 от които деца. Костанцо търси из кварталите и училищата в Неапол лица, които да паснат перфектно на персонажите от романа, който в самото си начало се развива през 50-те години на миналия век. 
 

И когато режисьорът вече смята, че няма да открие младите си музи, в един топъл и слънчев априлски следобед той обявява момичетата, които ще изиграят Лену и Лила. Четирите млади дами се нагърбват с нелеката задача да пресъздадат образите на Лену и Лила в детството и в младостта им. 

Лудовика Насти влиза в ролята на малката Лила. Всички я наричат малко копие на София Лорен с тази разлика, че е родена в Поцуоли. За ролята си обаче Лудовика трябва да подстриже гъстата си, гарваново-черна коса, а това не е малка психологическа пречка пред изгряващата звезда. Като малка тя се подлага на химиотерапия заради лимфобластна левкемия и остава за дълго време без коса.

11-годишната Елиса Дел Генио пък е актрисата, която играе Лену като дете. Тя произхожда от един от най-богатите райони на Неапол. Елиса не отишла на кастинга за сериала, защото се притеснявала, но била забелязана, когато придружавала брат си за второ прослушване.

Ролите на младите Лену и Лина се изпълняват от Гая Джираче и Маргерита Мадзуко.

Гая Джираче е тихо и срамежливо момиче от малък морски град на юг от Неапол. За ролята на Лила мечтаят хиляди момичета на нейните години, но Джираче пази в тайна, че именно тя ще се превъплъти в сложния и противоречив образ на малкия екран. 




15-годишната Маргерита Мадзуко при първия прочит на тетралогията на Елена Феранте не намира нищо от себе си в героинята си Лену. До ден днешен се пита как са избрали точно нея. Въпреки това обаче образът, които изиграва на екрана, е досущ като този в книгите на мистериозната писателка. 





В сериите на "Гениалната приятелка" по телевизиите Rai и HBO мъжете също са красавци. Двама от тях са братята Солара. Те са замесени с Камората, но това не пречи всички момичета в квартала да въздишат по тях

В ролята на по-големият брат Микеле Солара влиза Алесио Гало, познат на публиката с епизодична роля в друг италиански хитов сериал - "Гомор". 




Ролята на по-малкия брат Солара  - Марчело е дадена на актьора Елвис Еспозито. 
 


 

 

Интересен момент от подготовката на сериала е, че италиански обущар в България изпраща на продукцията кутии с обувки от петдесетте години. По-късно един от моделите е даден на творческия директор на Валентино, който го претворява в чифт обувки, които в сериите са измислени от Лина Черуло.