Стадото от източноевропейски бизони в Родопите се увеличи с две нови животни. Зубрите пристигнаха от Унгария и Словакия. Екип на NOVA получи възможността да проследи този момент. Източните Родопи от 2013 година са дом на стадо зубри.

Изчезнали през вековете човешка дейност, тези внушителни животни са специално подбрани и разселени на свобода. Наблюдават ги специалисти от фондация „По-диви Родопи” и Съюза на ловците и риболовците. Стадото от девет европейски бизона се увеличи с още две животни. Гостите са от зоопаркове в Унгария и Словакия. След две денонощия по пътищата на Европа те усетиха за първи път атмосферата на Източните Родопи.
„По пътя бяха спокойни. Няколко пъти спирахме, за да ги нахраним и напоим. Дадохме им сено, тъй като това се счита за най-безопасната и подходяща храна по време на транспорта”, обясни ветеринарният специалист Милош Пантелич.

В ловното стопанство „Студен кладенец” предварително е подготвено място, където те ще прекарат известно време, за да се адаптират. През първите 2-3 часа животните обикновено са нервни, неспокойни.


„Добър знак е, че все пак отпиха глътка вода и започнаха да се хранят. Малко са стресирани, тъй като двете идват от два различни зоопарка и още не се познават. Но още със слизане се опознават едно друго и да се сближат. Зубрите са такива животни, че като попаднат на ново място, винаги първо опитват водата тревата, пръстта”, разказва Христо Христов от Фондация „По-диви Родопи”.

 С новите попълнения зубрите в единственото у нас стадо на свобода стават 11. Тази година за първи път има две малки, родени сред дивата природа. С годините стадото е създало вече своя йерархия и социални отношения, разказва Антон Кръстев от Съюза на ловците и риболовците в България, който следи животните от разстояние всеки ден.

„Стадото се увеличава. И тъй като има много синове, двама от тях по-големи, има вероятност стадото да се раздели. Имат вече и някакъв път за миграция, спрямо времето и хранителната база. От по-ниското към по-високото напролет - така избягват насекомите и търсят по-добра храна”, разясни Кръстев.

Това са показатели, че на юг от Дунав най-голямото тревопасно животно в Европа има шанс отново да съжителства с дивите коне, лешоядите и елените. Да насели територията, която отдавна му принадлежи.