Калифорния вероятно ще бъде разрушена от силно земетресение, което ще се случи преди 2037 г., съобщи Newsru, цитирана от БГНЕС.

Учени смятат, че през следващите 30 години съществува вероятност от 99,7 % земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер да разруши западното крайбрежие на САЩ. Изгледите за такова събитие са по-високи в Южна, отколкото в Северна Калифорния – 97 % и съответно 93 %, предаде АП.

“Ние практически гарантираме, че ще се случи нещо подобно”, казва Нед Филд, геофизик от Геоложката служба в Пасадена и един от авторите на сензационната прогноза. Калифорния е един от сеизмично най-активните райони в света. Годишно само в Южна Калифорния се регистрират около 10 000 земетресения, макар че повечето от тях са изключително слаби и практически не се усещат. През януари миналата година на научна конференция в Лос Анджелис учени предупредиха, че през следващите 30 години с вероятност от 70 % на Калифорния й предстои разрушително земетресение, което може да причини щети за 150 милиарда долара.