Президентът Никола Саркози е източник на вдъхновение за карикатуристите на френските вестници, за които той е на път да стане предпочитан образ, пише БГНЕС.

В Париж излязоха от печат три албума със стотина рисунки, някои от които направо враждебни, поместени напоследък във френския печат, съобщава АФП. Плантю, художникът на вестник „Монд“, го представя като Тентен с дълги зъби (герой на популярна серия комикси) с вечно тичащото до него куче Милу-Фийон (по името на премиера Франсоа Фийон).

Вдъхновен от комиксите, той го рисува и като Щрумпф (водач на измислен народ от дребни сини хуманоиди) или като Наполеон. В албума „Честит празник, Никола", екипът от художници на крайнолевия седмичник „Чарли Ебдо“ е направо злостен към френския държавен глава, отбелязва АФП.

Петийон от сатиричния вестник „Канар аншене“ се е съсредоточил върху предизборната кампания на Саркози и началото на президентския му мандат, представяйки го с победоносен вид на червения килим на Елисейския дворец. Сатириците почти подминават останалите политици на Франция, смятайки ги за безлични и сиви като целия политическия живот в страната.