Британски експерти призовават собствениците на кучета да бъдат особено внимателни по празниците, тъй като за питомците им съществува повишен риск от "шоколадово натравяне", пише в. "Дейли експрес".

Виновно куче с махмурлук стана истински хит в интернет (СНИМКА)

Според изследване на специалисти от университета на Ливърпул, публикувано в изданието на Британската ветеринарна асоциация, през последните пет години са регистрирани над 350 случая на животни, проявили неблагоразумието да се "тъпчат" с шоколад по празници. Опасността от "шоколадово натравяне" е четири пъти по-висока около Коледа и два пъти по-висока около Великден.

Проучването показва също, че състоянието по-често се наблюдава сред по-млади кучета. Най-честите изкушения за животните са шоколадовите календари, декорацията за елха, фигурките на Дядо Коледа и подаръчните пликчета с лакомства.

Когато нетърпеливо куче седне на шофьорската седалка (ВИДЕО)

В изследването е описан случаят на особено "ненаситно" куче, погълнало шест шоколадови портокала и шест тоблерона. Друг питомец е бил лекуван, след като се е "почерпил" с горещ шоколад.


Специалистите напомнят, че шоколадът съдържа теобромин - стимулант, подобен на кофеина, който може да предизвика повръщане, ускорен пулс, възбуда и припадъци при кучетата.

Защо не бива да оставяме непослушно хъски само вкъщи (СНИМКИ)

Експертите отбелязват също, че за щастие никой от случаите на "шоколадово натравяне", наложил ветеринарна намеса, не е бил животозастрашаващ за питомците.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА