Италианската модна дизайнерка Мария Грация Киури представи колекцията си за "Диор" в рамките на Седмицата на висшата мода в Париж.

Вижте моделите от колекцията на Мария Грация Киури за "Диор" в галерията тук
 
Публиката на ревюто сякаш бе поканена на цирково представление, за да види луксозни облекла, които създават впечатлението, че са износени.
Манекенките бяха дегизирани и гримирани като клоуни, като носеха шапчици с воали, а по лицата им бяха изрисувани черни сълзи. Колекцията бе представена в шапито, инсталирано в градините на музея "Роден".

Dior: Висшата мода не трябва да бие на очи, тя е вечна (СНИМКИ)

Сред присъствалите на дефилето знаменитости бяха италианската актриса Моника Белучи, британската ѝ колежка Кристин Скот Томас, родената в Никарагуа актриса и адвокатка Бианка Джагър.

Вижте и колекцията на Dior в красивите конюшни на замъка Шантийи (СНИМКИ)

"Париж има отдавнашни традиции в цирка, но ако си припомним за Фелини и неговия филм "Осем и половина", ще заключим, че същата традиция е налице и в Италия“, заяви дизайнерката. „Това напомня седмица на модата. Става въпрос за шествие, в което всяко облекло е с определен "характер". Той може да е "смел", като например черния костюм тайор с панталон, или "меланхоличен", като роклята в пастелни тонове". 

Колекцията е вдъхновена от света на цирка и това проличава във включващите ромбове мотиви върху жакард, сатен и органза, в бродираните животни върху поли, в изображенията на пламъци върху дълги рокли с украса от пайети, в костюмите тайори, които напомнят облекла на дресьори на животни.

Феи, магия, лабиринт и бал с маски – Dior в Париж през 2017 г. (СНИМКИ)

Преобладаващите цветове създават впечатлението, че облеклата са покрити с тънък слой прах и че наскоро са били извадени от стари скринове или са били купени от амбулантни търговци.

Мотивите в бродериите, вдъхновени от модата през 50-те години на миналия век, са опростени за тази колекция. "Става дума за персонален лукс", отбеляза Мария Грация Киури.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА