Известно е, че много от елементите на "Междузвездни войни" са взети от исторически събития в света. Също така има някои герои, които често са базирани на реално съществуващи хора, макар да сме сигурни, че наоколо не се разхождат реални Укита. Все пак наскоро стана ясно, че Мон Мотма е базирана на Нанси Пелоси, предаде Giant Freakin Robot.

За тези, които не си спомнят Мон Мотма, тя беше представена в света на "Междузвездни войни" още в "Завръщането на джедаите". Въпреки че оттогава не е виждана на екран, в най-новия епизод на "Андор" беше представена нейна по-млада версия. Тони Гилрой, шоурънър на "Андор", разкри, че вдъхновението за Мотма е дошло от Нанси Пелоси.

Според Гилрой: "Всеки, който следи канона - тя е нещо като героиня на Нанси Пелоси, нали? Тя сякаш се опитва да прави добро или каквото и да се опитва да прави, и губи. Тя е мощно присъствие в Сената, но е изправена пред поражение след поражение след поражение, тъй като Империята взема връх там."

Макар че сравнението на Нанси Пелоси и Мон Мотма може да не е чисто очевидно за някои хора, Пелоси е демократ и председател на Камарата на представителите на САЩ и често води битка със Сената, който се контролира от Републиканската партия. Не искаме да кажем, че Гилрой сравнява Републиканската партия с Империята, но е възможно да намеква за това сравнение.


Натали Портман се завръща като Падме в „Междузвездни войни“

В "Междузвездни войни" често има политически характер, тъй като Империята използва прикритието на Републиката, като правата на хората винаги са били на преден план в нейните кампании. Но наистина знаем, че Палпатин се издига на власт чрез Републиката, за да открие и изкорени света на джедаите. Мон Мотма ръководи бунтовническата съпротива в "Завръщането на джедаите" и е показана в по-ранните си години да прави същото в "Андор", подобно на това, което в момента прави Нанси Пелоси в САЩ.

В "Андор" е показан животът на Касиан Андор и как той се включва в бунтовническата съпротива, насочвайки се към събитията в "Rogue One". Целта на съпротивата е да открадне плановете на Звездата на смъртта, за да може тя да бъде унищожена. Един от най-добрите аспекти на тези нови сериали от "Междузвездни войни" е да вдъхнат живот на по-стари истории и да ни покажат нова страна на случилото се в отдавнашните времеви линии, а сега можем да видим по-младата Мон Мотма като нейната същност, базирана на Нанси Пелоси.
БГНЕС