Когато мечтаете за котка, която частично ще замени кучето ви, но няма да се нуждае от ежедневни разходки, трябва да избирате между определени породи. Това са тези писани, чието поведение е подобно на това на най-добрия приятел на човека.

Пухкави, сладки и смешни: Котките винаги могат да те изненадат (СНИМКИ)

Ето породите, които се отличават с изключителна привързаност към стопаните си, интелект и жертвоготовност в защитата на дома и семейството.

Бенгалска котка

Ласкавият, независим и безстрашен характер на бенгалките е открит от развъдниците в САЩ през 1991 г. благодарение на усилията на Жан Сугден.

Изненадващо е, че нежните домашни котки имат от гените на дивите си братовчеди. Бенгалските котки имат ярка и контрастна окраска, подобна на тази на леопард. Като всеки хищник, те са пъргави, независими, с подчертан ловен инстинкт. Едва ли хамстер или папагал ще издържат дълго съжителството с котка от тази порода. Към хората бенгалките са необичайно привързани и изискват много внимание.


Ориенталски котки

Древните сиамски ръкописи съдържат препратки към ориенталските породи котки. В будистките храмове те били свещени животни и кралят на Сиам забранил на синеоките ориенталки да бъдат изнасяни от страната. Едва в края на 19 век в Англия и САЩ започват да се появяват първите представители на ориенталската порода.

Модерните ориенталски породи са красиви и грациозни – със стройно, удължено тяло. Изисканите същества имат копринено гладка козина. Цветовата гама и шарките са разнообразни. Харктерно за всички е, че те обикновено имат весел и игрив нрав и обожават своите стопани.

Пухкавелките ще преследват топка или ще ви носят подхвърлена пръчка с часове. Ако не искате да ги виждате висящи от завесите ви в хола, трябва да помислите за купуване на котешки играчки.
БГНЕС