/ iStock/Getty Images
Когато мечтаете за котка, която частично ще замени кучето ви, но няма да се нуждае от ежедневни разходки, трябва да избирате между определени породи. Това са тези писани, чието поведение е подобно на това на най-добрия приятел на човека.

Пухкави, сладки и смешни: Котките винаги могат да те изненадат (СНИМКИ)

Ето породите, които се отличават с изключителна привързаност към стопаните си, интелект и жертвоготовност в защитата на дома и семейството.

Бенгалска котка

iStock/Getty Images

Ласкавият, независим и безстрашен характер на бенгалките е открит от развъдниците в САЩ през 1991 г. благодарение на усилията на Жан Сугден.

Изненадващо е, че нежните домашни котки имат от гените на дивите си братовчеди. Бенгалските котки имат ярка и контрастна окраска, подобна на тази на леопард. Като всеки хищник, те са пъргави, независими, с подчертан ловен инстинкт. Едва ли хамстер или папагал ще издържат дълго съжителството с котка от тази порода. Към хората бенгалките са необичайно привързани и изискват много внимание.

Ориенталски котки

Древните сиамски ръкописи съдържат препратки към ориенталските породи котки. В будистките храмове те били свещени животни и кралят на Сиам забранил на синеоките ориенталки да бъдат изнасяни от страната. Едва в края на 19 век в Англия и САЩ започват да се появяват първите представители на ориенталската порода.

iStock/Getty Images

Модерните ориенталски породи са красиви и грациозни – със стройно, удължено тяло. Изисканите същества имат копринено гладка козина. Цветовата гама и шарките са разнообразни. Харктерно за всички е, че те обикновено имат весел и игрив нрав и обожават своите стопани.

iStock/Getty Images

Пухкавелките ще преследват топка или ще ви носят подхвърлена пръчка с часове. Ако не искате да ги виждате висящи от завесите ви в хола, трябва да помислите за купуване на котешки играчки.
БГНЕС