Името му е Иван Мудов. Художник-авангардист. В понеделник негов проект предизвика противоречиви реакции сред обществото.

На 5 ноември пространството около бившия мавзолей на Георги Димитров в столицата беше заградено със сини тараби. Закачена на тях табелка оказваше, че там предстои да бъде изградена "мултифункционална сграда с обществени функции". Тя така натрапчиво приличаше на бутнатия преди 13 години мавзолей, че снимката й обиколи интернет, предизвика разпалени дискусии в социалните мрежи и дори породи идеята да се направи подписка срещу издигането й.

След часове дебати "за" и "против" стана ясно, че строеж няма да има, защото всъщност всичко е артистична акция, част от фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary, целяща да предизвика интереса на обществото.

И това наистина се случи. Стотици минувачи гледаха какво има зад металните конструкции около бившия мавзолей, четяха табелката на тях и основно се възмущаваха от това, което виждаха на голям транспарант, поставен зад загражденията. В Столична община пък едва смогнаха на обажданията от възмутени граждани, настояващи за отговор на въпроса как е възможно да съществува план за строеж на подобна сграда?!?



Днес организаторите на Sofia Contemporary обясниха, че именно заради негативните реакции набързо им се е наложило да си признаят, че проектът е измислица. А първоначалната идея била дискусиите по спорния обект да продължат поне два дни.

И авторът Иван Мудов призна, че е бил малко изненадан от коментарите в социалните мрежи. Там, по думите му, хората отказвали да повярват на информацията, че става дума за артистична акция. Затова и разпалено коментирали същността на проекта и вида на бъдещата сграда, абсолютно убедени в планирания й строеж.

"Аз просто създадох една ситуация и оттам нататък оставих нещата да си се развиват от само себе си", сподели Мудов.

Експериментът му в центъра на София ще продължи до петък. Дотогава около мястото на бившия мавзолей ще останат сините заграждения, табелката на тях и транспарантът, на който се вижда как ще изглежда бъдещата "мултифункционална сграда с обществени функции". Ще бъде добавен и специален символ - този на фестивала Sofia Contemporary, подсказващ, че в съвременното изкуство има място и за подобни провокации.