Нов вид изчезнал тюлен монах е идентифициран от вкаменелости, открити в Нова Зеландия, и е кръстен на море от "Властелинът на пръстените", пише в. "Гардиън".

Неизвестното досега създание, наречено Eomonachus belegaerensis на Белегаер (Великото море), намиращо се на запад от Средната земя от прочутата трилогия на Дж. Р. Р. Толкин, коренно променя представата на учените за еволюцията на тюлените.

Представителите на вида Eomonachus belegaerensis са обитавали водите около Нова Зеландия преди около три милиона години. На дължина древните тюлени са достигали до 2,5 метра. Теглото им е било около 200-250 килограма.



"Този нов вид изчезнал тюлен монах е първият по рода си от южното полукълбо. Откриването му наистина преобръща с главата надолу еволюцията на тюлените", казва палеонтологът Джеймс Рул от университета "Монаш" в Австралия.


"Досега смятахме, че всички същински тюлени произхождат от северното полукълбо и след това са преминали екватора само веднъж или два пъти по време на цялата им еволюционна история. Вместо това много от тях изглежда са еволюирали в южната част на Тихия океан и след това са прекосявали екватора до осем пъти", допълва ученият.

Джеймс Рул обяснява, че екваторът обикновено действа като бариера за преминаване на морски животни, тъй като водите му са твърде топли. От тази гледна точка откритието, че тюлените са го пресичали многократно през еволюционната си история, е значимо.
Преди се е смятало, че всички същински тюлени са произлезли от Северния Атлантик, като някои впоследствие са пресекли екватора, стигайки на юг чак до Антарктида.



Видът Eomonachus belegaerensis свидетелства, че много древни тюлени, сред които предшественици на съвременните тюлени монаси, морски слонове и антарктически тюлени, в действителност са еволюирали в южното полукълбо.
БТА