В Германия клиентите са обслужват с една от най-бавните скорости на касите в магазините за храни, съобщи БГНЕС. Най-бързо в Европейския съюз обслужват клиентите в Португалия, а най-бавни са гръцките касиери, предаде „Дойче Веле“.

Британската консултантска компания „Grass Roots Performance“ опроверга клишето, че Германия е рай за потребителите. Изследването, проведено от компанията през 2008 г., по поръчка на търговската асоциация MSPA, показва, че скоростта, с която се обслужват германците на касите в супермаркетите е много бавна.

Изследването е обхванало супермаркети в 24 страни членки на ЕС. Установено е, че на клиентите в германските магазини им се е налагало да чакат средно по седем минути на опашка. Най-бързо обслужват в Португалия (2,49 минути), Ирландия (2,61 минути) и Австрия (2,7 минути). Рекордът по мудност и чакане на опашки е регистриран в гръцките супермаркети: цели 14 минути. Експертите също така са изчислили, че времето за чакане не винаги е пряко свързано със скоростта на обслужване. Така например, в естонските магазини са регистрирани малки опашки (средно по 2,3 души). Но в класацията естонските магазини не са сред бързо обслужващите.