Свръхразмерен териер от породата Джак Ръсел и котарак, кръстен на Краля на рока Елвис, са сред животните, които ще участват в национално съревнование по отслабване във Великобритания, пише в. "Дейли експрес".
 
Епидемията от затлъстяване в страната се превръща във все по-сериозен проблем не само за хората, но и за техните питомци, отбелязват организаторите на надпреварата от ветеринарното дружество PDSA.
 


Сред тазгодишните участници са Алфи - териер от породата Джак Ръсел, "набъбнал" до двойно по-голям размер от средния за представител на породата. Стопанинът му Тони Хюз от Лондон разкрива тайната за "тантурестата физика" на 11-годишния му питомец - страстта му да ходи на кръчма и да се тъпче с ресторантска храна.
 
"Неведнъж съм се опитвал да го подлагам на диета, но безуспешно. Алфи обича да ходи по заведения и тъй като е дружелюбен, успява да си изпроси почерка от клиентите. Питомецът ми обаче не се задоволява само с това. Той е като метла и обира всичко хранително от пода, така че е много трудно да се контролира какво яде", разказва Хюз.

 


В надпреварата ще се включи и котаракът Елвис, кръстен на Краля на рока. Собственичката му Каръл Суини от Шотландия не крие, че вината за наднорменото тегло на питомеца й е нейна: "Никога не давам на Елвис човешко ядене или лакомства, но го храня погрешно. Оказа се, че го държа на "целодневен бюфет" - всеки пък когато изпразни купичката си, аз му я пълня отново".
 


Ветеринарното дружество PDSA организира своеобразното съревнование по отслабване на домашни любимци за 13-а година. Оттогава експертите са помогнали на 124 питомци с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване - 79 кучета, 37 котки и осем заека.

Участниците в надпреварата са се "преборили" общо с внушителните 450 кг. Миналогодишният първенец, бигъл на име Алфи, успешно намали телесното си тегло с 34%.
БТА