Може да не сте точно градинар или да не знаете много за растенията, но да обичате да прекарвате часове, заобиколени от природна красота. Независимо от условията на живот и предпочитанията ви, е възможно да превърнете задния двор (било то зад блока или зад фамилната къща) в приказна градина.

Следващите дърветата са толкова красиви, че ще поискате да ги засадите.
 
Джакаранда

Родината на тези красиви дръвчета е Южна и Централна Америка. Името идва от португалска дума, която може да бъде преведена като “има твърдо ядро”. Много от видовете Джакаранда са широко разпространени по целия свят като декоративни растения, особено в тропическите и субтропическите райони на Австралия, Нова Зеландия, Индия, Фиджи и Южна Африка.
 
Череша

Черешовият цвят, в японската култура, е символ на надежда и обновление. Има повече от 200 вида, които могат да бъдат открити само в Япония. Адаптира се изключително добре на нашите географски ширини.
 
Глициния

Технически глицинията не е дърво, а лоза, но това цъфтящо растение заслужава първите места в селекцията за райска градина. Води се дървовидно катерливо растение от семейство Бобови и идва от Китай, Корея, Япония и източната част на Северна Америка. Глицинията се катери, като увива стъблото си около всяка възможна опора. Може да достигне височина 20 метра и 10 метра настрани.

 
Магнолия

Магнолиите цъфтят през пролетния сезон и имат най-красивите цветя, които често се появяват още преди листата. Магнолиите са били култивирани за първи път преди около 4000 години. Предлагат се в различни цветове в зависимост от вида. Най-високото дърво магнолия е около 18 метра, но има много видове, които са идеални за градина. Интересен факт е, че за опрашването  им са нужни не пчели, а бръмбари. Кората на магнолия се използва в китайската медицина.
 
Рододендрон

Технически това е храст, но поради факта, че е изключително красив и може да нарасне до респектитащи размери, го слагаме също в тази селекция. Смята се, че най-големият рододендрон е на повече от 125 години.
 
Дърво на пламъка
 
Това дърво лесно се разпознава по своите яркочервени цветчета с форма на камбана. В дивата природа може да достигне 35 метра височина, но расте само до 10 метра в градини.
 
Явор

Тези дървета (наричани и кленови) са известни с променящия се цвят на листата му – от зашеметяващо ярко червено, през портокалово и жълто през есента. То е дървото, за което се сещаме, когато помислим за есента. Кленовите дървета могат да доживеят до 200 години.
 
Жълта мимоза

Жълтата мимоза е вид акация. Родом е от Австралия, но е разпространена по целия свят. Това дърво е наистина издръжливо и може да расте в почти всяка почва. Красивите му жълти цветове и нежният им аромат го правят много популярен сред цветарите.
 
Огнено дърво

Наричат го също пауновото дърво. Известно е не само с красивия си вид, но и с бързия си растеж.
 
Гинко билоба

Гинко Билоба е родом от Китай и е известна с употребата си в традиционната билкова медицина. Тези дървета са едни от най-старите, останали живи до днес, и съществуват повече от 250 милиона години.
 
Манджурска круша
 
Манджурските круши със своите сърцевидни листа и нежни бели цветя изглеждат толкова елегантно. Цветовете им са леко розови, когато са пъпки, и побеляват, когато са напълно отворени.
 
Лагерстремия

Много хибриди растат като храсти, но могат да бъдат и дървета. Могат да достигнат височина до 25 фута.
 
Калистемон

Тези дървета са много популярни в Австралия. Наричат го и буквално „четка за миене на шишета” (Bottlebrush) и обяснението за това е видимо. Изглежда също, че е наистина вкусна храна за много птици.
 
Люляк

Люлякът може да бъде дърво или храст в зависимост от вида. Той е известен със своя интензивен аромат и красиви цветя, които обикновено се предлагат в розови до лилави цветове, но също така могат да бъдат бели или жълти.
 
Гуаякан
 
Това дърво е родом от Централна и Южна Америка. То губи всичките си листа преди сухия сезон и цъфти с ярко жълти цветя, преди растежа на нови листа в началото на дъждовния сезон.
brightside.me