Избиването на най-малко 16 цивилни в три афганистански села от американски войник в неделя е неописуем ужас. Съединените щати заявиха, че по случилото се е започнало разследване. То обаче трябва да е експедитивно, прозрачно и убедително, за да се уверят афганистанците, че Америка е обвързана с каузата на справедливостта и отзивчива за гнева им. Наказанието също трябва да дойде своевременно.

Според американски и афганистански висши представители войникът направо е екзекутирал мирните граждани, в това число девет деца, като методично нахлул в три различни къщи в селища в провинция Кандахар. След като убил цивилните, той запалил някои от телата. Името на войника не се разкрива, но според "Таймс" той е 38-годишен старши сержант от американските сухопътни сили, служещ в база Луис-Маккорд край Такома, щата Вашингтон, женен, с две деца, бил е на три мисии в Ирак, а това била първата му мисия в Афганистан.

Извършеното зверство изглежда е дело на един човек. Никой не знае какъв е мотивът му, но ако разследването покаже, че сержантът е проявил признаци на умствено разстройство или други видове страдание, то тогава тази трагедия говори достатъчно ясно за това как военните установяват, осъществяват наблюдение и лекуват военнослужещите с психически проблеми. Пентагонът трябва да използва случая да направи задълбочено проучване.

Кървавата баня в неделя е нова опасна издънка за САЩ, докато се опитват да се придържат към плана за съкращаване на присъствието си в Афганистан до края на 2014 г. и да сключат мирно споразумение с талибаните.



Това е третият инцидент напоследък, вбесил афганистанците и станал причина за още по-настоятелни искания американските войски да напуснат незабавно страната. Миналия месец американски военни без да се замислят изгориха екземпляри от Корана, а през януари се появи видеозапис с американски морски пехотинци, които уринират върху труповете на мъртви талибански бойци. Антиамериканските настроения са толкова силни, че договаряното в момента споразумение с афганистанците за трайно присъствие на американските сили за специални операции може да се окаже застрашено. Засилват се и опасенията, че американци - както военни, така и цивилни, може да станат обект на отмъщение.

Сега в Афганистан има около 90 000 американски войници, като по план до есента 22 000 от тях трябва да се изтеглят. Правителството на Обама обмисля да намали числеността на военните си в Афганистан с още най-малко 20 000 души до 2013 г., а по възможност и с повече, твърдят Елена Купър и Ерик Шмит от "Таймс". За САЩ е жизненоважно да гарантират, че Афганистан няма да се превърне отново в базов лагер за терористични нападения. Те трябва да продължат преговорите за американското присъствие след 2014 г., докато продължават да търсят разумни пътища за ускоряване на процеса по изтеглянето си. (БТА)