Ивермектинът се прилага според някои протоколи от САЩ и Канада, както за лечение, така и за профилактика
Ние сме в началото на петата вълна, като моите очаквания са в средата на февруари да достигнем пика. Имайки предвид бурния начин на разпространение на варианта Омикрон, може да се достигне и до над 30 хиляди заразени на ден. Скритата заболеваемост е най-малко четири пъти по-голяма от официалните данни. Това коментира пред БНР проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ и ДКЦ “Софиямед” в София.

В болницата се прави PCR изследване, което показва от кой вариант е болен пациента и това помага много в лечението.

“Нещо, което се прави и в малко други болници в София. Колеги от провинцията казват, че имат медикаментите, но не могат да ги приложат, защото не знаят как…Но лечението с моноклонални антитела действа, те блокират вируса и терапията после е по-лека”, допълни проф. Георги Попов.

“Ивермектинът се прилага според някои протоколи от САЩ и Канада, както за лечение, така и за профилактика. В България направихме широкообхватно многоцентрово проучване и установихме, че има ефект само, ако се приложи в първите два дни”, съветва проф. Попов.


Другият голям проблем е да се открие достатъчно ефективно лекарство срещу коронавируса. Когато то се открие, тогава ще победим вируса, не когато имаме ваксини и дори моноклонални антитела", категоричен е проф. Георги Попов. 

По думите му в момента заразени с Омикрон са предимно млади хора, също и деца, като за няколко дни те се излекуват. Лечението е предимно амбулаторно. Но антигенните тестове в момента за Омикрон дават доста погрешна информация, предупреди лекарят. 

Проф. Попов посочи също, че ако заразените достигнат 30 хиляди на ден, интензивните легла няма да са достатъчни. И проблемът ще е за възрастните и хронично болни, дори ваксинирани с две дози или вече преболедували възрастни хора - те ще бъдат засегнати от варианта Омикрон. За момента интензивните легла са достатъчни за децата, като педиатрите ни са подготвени за Омикрон вълната.  

"Заболяването е стръмно покачващо се, но лечимо и смятам, че ще се справим с тази вълна", изтъкна още проф. Попов. 
БНР