Мнозинството от пълнолетните граждани на страната – 65 на сто, одобряват като цяло принципа за уседналост в закона за избор на депутати в Европейския парламент. Това показват данни от експресно изследване на "Алфа Рисърч", осъществено в периода 20-22 февруари сред 700 участници.

Според социолозите, гласуването в пленарната зала би изглеждало 71 на сто "за" принципа на уседналост, 12 на сто "против" и 17 на сто "въздържал се", ако вместо народните представители, в Народното събрание е гласувало обществото.

Повече от 80 на сто от привържениците на десните партии, НДСВ и "Атака", одобряват въвеждането на посочения принцип и биха постъпили по същия начин на мястото на депутатите, сочат данните. На този принцип се противопоставят 80 на сто от избирателите на ДПС, както и народните представители от тази партия, отбелязват социолозите.

Според "Арфа рисърч", мнението на левите симпатизанти се разминава с действията на БСП при гласуването. За разлика от депутатите социалисти, които с малки изключения гласуваха с "въздържал се", три четвърти от привържениците на партията заявяват подкрепата си за принципа на уседналост, сочат данните. 

С колебание по въпроса се открояват единствено потенциалните избиратели на ГЕРБ - един от всеки пет симпатизанти на Бойко Борисов избира позицията "въздържал се", показва изследването.

Според социолозите, високата обществена подкрепа за принципа на уседналост се мотивира от няколко аргумента, а частично колебание в 24 на сто от участвалите в допитването предизвиква единствено фактът, че изискването за уседналост при гласуването би засегнало не само изселниците в Турция, но и българските граждани в САЩ и други държави извън Европейския съюз.

Отговорите сочат, че 73 на сто от пълнолетните жители на страната смятат за нередно хора, които трайно живеят в чужбина, да определят бъдещето на страната. В резултат, мнозинството от българските граждани не виждат нищо дискриминационно в изискването за уседналост, защото то не ограничава избирателните права по принцип, а само докато засегнатите от него живеят извън страната. Така са отговорили 74 на сто от анкетираните.

Като порочна практика се възприема т.нар. "изборен туризъм", практикуван от избирателите на ДПС. От живеещите в България избиратели, 74 на сто смятат, че именно принципът на уседналостта е в състояние да предотврати подобна възможност, показва изследването.

Въвеждането на коментирания принцип и по-специално прекратяване прилагането на нелегитимни механизми за осигуряване на електорална подкрепа, е въпрос със силен социален отзвук, смятат социолозите. Според тях, това го прави една от темите, по които е изключително важно партиите да съобразят решенията си с обществените очаквания, а не обратно.

Мнозинството от 70 на сто от анкетираните са на мнение, че новото изискване трябва да залегне при провеждане на местни и парламентарни избори, показва изследването. От една страна делът на противниците на изискването за уседналост (15 на сто) надхвърля рамките на електоралния потенциал на ДПС, а от друга - това е един от въпросите със силен социален отзвук, по който избирателите имат ясна, обоснована и независима от решенията на политическите партии позиция, смятат социолозите. /БТА/