За всички наши теми и видеа до момента, както и предложения за нови, посетете фейсбук страницата ни Бърборани!

Със сигурност има много любовни истории, които заслужават да бъдат разказани. Някои обаче са останали във времето като символ на любовта - силна, бурна, понякога дори драматична. Вижте десет от най-емблематичните любовни истории на всички времена.

1. Клеопатра и Марк Антоний

История за изключително силна и бурна любов. Отношенията им обаче притеснявали Рим заради засилването на позициите на Египет. Смята се, че при битка с римляните до Марк Антоний стигнал фалшив слух за смъртта на Клеопатра. Напълно съсипан, той се самоубил. Когато научила за това, Клеопатра също сложила край на живота си.

2. Шах Джахан и Мумтаз Махал

Въпреки че шах Джахан имал и други съпруги, Мумтаз Махал била неговата голяма любов и той я взимал със себе си навсякъде, дори на военни походи. Мумтаз починала през 1631 г., при раждането на 14-тото им дете. Шах Джахан бил съсипан и построил величествения Тадж Махал над гроба на любимата си. Малко след изграждането му, Шах Джахан се разболял и бил свален от трона от най-големия си син. Прекарал остатъка от живота си под стража, затворен в дома си. Бил погребан до Мумтаз Махал.



3. Наполеон и Жозефин

Двамата се запознават, малко след като генерал Бонапарт се сгодява с Дезире Клери, бъдещата кралица на Швеция, през 1795 г. Заради Жозефин Наполеон слага край на годежа и се жени за любимата си. По това време Жозефин е вдовица и майка на две деца. Когато Наполеон става френски император през 1804 г., Жозефин получава титлата на императрица.

4. Виктор Юго и Жулиет Друе

Двамата започват любовната си история през 1833 г., когато Жулиет играе в пиесата на Юго "Лукреция Борджия". Въпреки че Юго е вече женен, Жулиет се отказва от кариерата си и се посвещава изцяло на любовта им.

5. Мария и Пиер Кюри

Една история за истински любов и партньорство. Неспособна да продължи образованието си в Полша, тъй като университетите там не приемали жени, Мария Склодовска се преместила във Франция, привлечена от Париж и Сорбоната. Без да се усети, става обект на вниманието на Пиер Кюри, директор на една от лабораториите. Той бил дълбоко влюбен в Мария и няколко пъти й предлагал брак. Двамата най-накрая се женят през 1895 г. Получават Нобелова награда по физика през 1903 г. за съвместната си работа. Година по-късно, Пиер умира. В негова памет Мария продължава тяхната работа и става първият преподавател-жена в Сорбоната.

6. Раде Маркович и Невена Коканова

Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови" разказва за невъзможната любов между българка и сърбин, но двамата актьори играят не своите екранни образи, а самите себе си. Любовта им продължава и след края на снимките. Веднага след филма Раде Маркович се разделя със съпругата си, но въпреки всичко връзката им с Коканова е обречена. Седем години по-късно екранните партньори се разделят.

7. Бони и Клайд

Любовници и престъпници, те кръстосвали централните щати по време на Голямата депресия. Техните действия довели до смъртта на много цивилни и поне 9 полицаи. Не е много ясно при какви обстоятелства двойката се събира, но когато се срещнали (вероятно през 1930 г.), Клайд вече имал криминално досие. Това очевидно не притеснило Бони и тя се присъединила към него. Двамата са убити от полицията през 1934 г. Те искали да бъдат погребани заедно, но семейството на Бони не го позволило.

8. Пенчо Славейков и Мара Белчева

Една майска вечер на 1903 година Славейков прекрачва прага на вдовицата на държавника Христо Белчев, за да останат заедно завинаги. Въпреки че поетът е странен, а тя е една от най-красивите и ухажвани жени в България, любовта им е изключително силна. На 12 май 1912 година Славейков издъхва в ръцете й.

9. Пейо Яворов и Лора Каравелова

Двамата се запознават се на един излет в Драгалевци през лятото на 1906 година, но отношенията им са изключително бурни, заради силната ревност, породена от любовта на Яворов към Мина. През 1913 година Лора взима револвера на Яворов и се прострелва в гърдите. Яворов също опитва да се самоубие, но не успява. Само година по-късно поетът прави нов опит и този път слага край на живота си.

10. Грейс Кели и принц Рение III

Принцът на Монако се влюбва в красивата актриса и двамата се женят през 1956 г. Любовна история, сватба, раждане на 3 деца. Когато се омъжва за него, Кели е на път да стане една от най-великите холивудски звезди. Въпреки това слага край на кариерата си, за да се посвети на семейството си. Тяхната голяма, макар и изпълнена с трудности любов, продължава до 13 септември 1982 г., когато Кели загива в катастрофа.

Снимки: Thinkstock/Getty Images; Youtube