Дами канят. В 10 сутринта
44838

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Дами канят. В 10 сутринта
  • Дами канят. В 10 сутринта

Две нови предавания предстои да тръгнат от понеделник в националния телевизионен ефир. И двете ще стартират в 10 сутринта на живо - едното се нарича „Преди обед". Негов основен водещ ще е Елена Розберг. На екрана на bTV обаче изява ще имат и други къде повече, къде по-малко познати лица. Другото предаване със старт в същия часови пояс се нарича „Денят отблизо". Това всъщност е голямото завръщане на Мира Добрева на екрана на Българската национална телевизия. И двете предавания ще се опитат да „дръпнат" от аудиторията на едно доста утвърдено и с повече от 10-годишна история предаване - „На кафе" с водещ Гала по „Нова телевизия". Кой какво ще предложи в свирепата битка за зрители разказва в петъчната медийна рубрика на „Дарик радио" Светослава Кузманова.

Едно от най-успешните сутрешни женски предавания в български ефир - „На кафе" с водещ Гала, вече започна телевизионния сезон на 5 септември с две нови рубрики - на Зейнеб Маджурова и Пейо Филипов. „Един ден с моя идол" са озаглавени минутите, които води Зейнеб. Тя следи срещите между зрителите и техните идоли, като изборът на участниците става чрез писма, получени по електронен или традиционен път. Зрителите сочат кой е техният любимец и всеки избран има възможността за един ден да се потопи в живота на своя идол, като това се показва на екрана от Зейнеб.

Пейо - музикантът, познат като верният пощальон от друго предаване на Нова ТВ от преди години - „Имаш поща" ще е водещ на „Как ще го направят звездите", където ще проследява как известните личности се справят с нетипична за тях професия. През новия сезон Гала ще дава на зрителите повече модни и практични съвети, като помощник ще й бъде стилистката на предаването Кремена Халваджиян.

Иначе в предаването отново ще има запазено място за лекарска рубрика, за съвети от психолог и за среща с известни личности.



Битката за зрителите на Гала от този понеделник ще е свирепа. И другите две национални телевизии пускат предавания на живо в същия часови пояс - 10 сутринта на гърба на едно предаване с повече от 10-годишна история.

БНТ ще иска да грабне зрителите с документалистика с вглеждане в детайлите. Така го определя Мира Добрева. Това е голямото завръщане на екрана на Мис ТВ чар за 2003 година. „Денят отблизо" се нарича нейния проект с продължителност 1 час :

Надявам се да им предложим това, което настина ги вълнува, но погледнато от близо, в детайли. Нали знаете, че в киното близкият план отразява живота и душата на човек. А в близкия план се крие онова, което хората обикновено подминават, защото не го виждат отдалече. И ние ще се опитаме с нашето предаване да го поглеждаме нещата в дълбочина, по-отблизо, да ги разглеждаме в детайли и да виждаме онези неща, които другите са пропуснали. Надявам се да срещаме зрителите с интересни и вълнуващи истории, които вече снимам. Ще ги срещаме, разбира се и с интересни, известни личности. Ще опитаме да бъркаме в душата им, ще се опитаме да се вглеждаме в тях по-детайлно и да откриваме неказвани думи и истини, които те са спестявали пред другите медии. Имаме една интересна част в началото на предаването с преплитането на Facebook и телевизията, което все по-често се забелязва като явление. За много интернет потребители телевизията вече не е интересна, защото те я гледат направо в интернет. Затова ние преплитаме Facebook, Skype, Twitter в нашето предаване и там се получават едни много интересни дискусии. Вече няколко дни текат теми, които сме задали към Facebook потребителите, а те ни връщат на нашата страница, която е Денят отблизо с Мира. Имаме и сайт: otblizo.bg, на който нашите зрители ни пишат, изпращат историите си. Истории, които подчертавам, че са предимно с положително развитие, с положителен край. Не искам да разказвам едни тъжни истории, които трогват зрителя, да, но го остават съкрушен и го оставят да си каже, че всичко е лошо и нещастно в тази държава и няма начин да изглежда малко по-добре.

Всъщност ти ще бъдеш със зрителите в рамките на 1 астрономически час. Какви ще са по-скоро темите, в които ще се вглеждате в детайли? Това са по-скоро социални теми или?

Това са човешки истории, които на пръв поглед могат да изглеждат много тъжни. Например една от историите ни е майка с пет деца - българчета, родени съвсем пожелание, на която мъжът й е в затвора и тя се справя с тези пет деца с усмивка. Тя казва: „Доволна съм от живота си въпреки препятствието, което ми се налага да преодолея, въпреки че ми се налага да събирам бирени бутилки, за да мога да взема 40 ст. Днес, за да купя две тетрадки на децата ми, които са по 20 ст. и да ги изпратя на училище. Не, не се оплаквам от държавата. Не, не упреквам някой друг, че ми е виновен за състоянието." Имаме снимана една история за един човек без крака, но това е най-удивителната и най-вълнуващата история, която аз някога съм снимала и която с огромно удоволствие ще разкажа на зрителите, защото това е един невероятен човек с огромен хъс за живот, който тренира тенис, баскетбол, волейбол.

Понеже каза, че си снимала тези истории, това означава ли, че няма да има гости в студиото, или напротив?

Ще има гости в студиото. Една част от предаването е посветена специално на много известен гост. Първият ни гост ще бъде приятелка. За мен тя е номер едно, тя е емблемата на Българската национална телевизия и това е Радина Червенова. Винаги съм искала да бъда до нея. Нищо, че винаги съм я усещала над мен. За първи път тя ще седне до мен в студиото като моя приятелка, моя колежка. Надявам се да сме интересни двете под два различни прожектора този път.

След Мира Добрева „Денят отблизо" продължава още час с водещ Мария Андонова, която до началото на лятото водеше предаването „Здраве". Сега Мария ще дава на зрителите по-лека, но много полезна и любопитна информация за съвременния начин на живот, средата, отношенията, семейството, децата и всичко онова, което ни помага да живеем по-добре - погледнато отблизо. Екотематиката също ще е широко застъпена.

Нов подход към любопитните теми от живота - така звучи отговорът на bTV от тази есен. Децата, мъжете, жените, семейството, здравето, туризма - това са темите на „Преди обед". Тук се залага на различни рубрики с много водещи, сред които Драго Симеонов, Елена Йончева, Маги Желязкова, Деси Стоянова. Главна задача на основната водеща Елена Розберг е да събере всички истории и хора около себе си и да вкара много музика в предаването :

Първата среща с екипа на предаването направили сме много, надявам се и за вас, оригинални визитки. Трябва да ви запозная с хората по отделно. Ние сме много интересен, цветен екип, хора - журналисти, което го отличава от екипите на обикновено магазинните предавания, които са разположени в тази част на деня, а повечето от хората са и познати в някаква степен. Те сами по един много приятен, интимен и разнообразен начин разказват за себе си, от къде са ни познати, от къде са ни непознати, за своите хобита, за личния си живот. Включително аз съм дала възможност около минута и половина да кажа нещо за себе си. При първо запознанство човек трябва да се представи. След това имаме страхотни гости, които вероятно не очаквате да ви издам, няма и да го направя. Финалът на предаването е с едно изключително интригуващо интервю с една дама, българка, която напусна България през 90-те. Ще ви разкажем подробно за нея, особено за поколението, което през 90-те беше 20-30-годишно това е много интересно име. Дама, която пишеше много силни стихове и много силна лирика на популярни български поп и рок песни. Това е за първата ни среща. Цялата седмица е планирана с много интересни гости. Ще има музикални гости. Много ми се иска да присъства повече музика и в телевизионния ефир. Освен тези вечерни музикални формати имам наблюдение, че българският телевизионен ефир музиката няма място.

„Няма много място" се използва обикновено, когато трябва да се запълни пауза от минута, минута и половина и се пуска част от някаква песен. При теб разбирам, че ще вървят цели парчета, истинска музика?

Да, така сме замислили. Финалът ми ще бъде не само със световни артисти, но много ще искаме да търсим, да откриваме качествени, хубави, готини, български, най-успешни видеоклипове, освен да въртим тези стари и класически неща. Български музиканти ще имат телевизионен ефир сред младите. Много ми се иска да настъпи най-сетне раздвижване в българската популярна музика, независимо дали говорим за поп, джаз или повече рок ориентирана. При нас ще бъдат добре дошли.

В един от дните на седмицата „Преди обед" ще бъде с коренно различна програма, в стилистиката на шоу предаване, което ще е ориентирано предимно към дамите, но с участието и на мъже. Очаква се от следващата година то да прерасне до първото сутрешно българско реалити.

Кой ще победи в битката за зрители в 10 сутринта - bTV с Елена Розберг, БНТ с Мира Добрева или пък Гала и „Нова телевизия"? Рейтингиге са на ход.