В историята технологичните пробиви са създавали нови възможности за иновации, адаптация и напредък, като същевременно са нанасяли необратими щети на много животи и поминъци. Те са подлагали на изпитание забележителните способности на човешките същества и обществата да се адаптират към сътресенията на преходите и да оцеляват след това, което икономистите наричат "творческо разрушение". Това коментира Йън Бремър, президент на Eurasia Group и GZERO Media и автор на книгата "Силата на кризата".

По думите му сега светът трябва да се подготви за технологичен пробив, чиито последици са огромни и който се развива със скорост, която плаши дори хората, прекарали професионалния си живот в подготовка на почвата за това сътресение. Изкуственият интелект ще промени живота ни - за добро и за лошо - толкова цялостно и бързо, че нямаме друг избор, освен да се подготвим за последствията.

Без съмнение ще има медицински и научни пробиви, които ще превърнат труда за десетилетия в работа за дни. Тези, които имат достъп до най-мощните инструменти на изкуствения интелект, ще имат възможност да живеят по-дълго, по-здравословно и по-проспериращо, отколкото хората някога са преживявали.

Но има и рискове, които трябва да обмислим и да се подготвим за тях. Четирите най-съществени от тях са свързани с дезинформацията, разпространението, изместването и подмяната. Ето и кои са тези рискове според Бремър.


 Дезинформация

Без постоянен достъп на гражданите, потребителите и инвеститорите до точна и проверима информация не може да има демокрация или свободен пазарен капитализъм. Навлизането на социалните медии и генерираните от тях приливни вълни от изкривена информация вече отровиха общественото отношение към институциите от всякакъв вид. Навлизането на изкуствения интелект ще добави огромен хор от предварително програмирани нечовешки гласове към разговорите, които определят политическия живот във всяка страна по света.

Лекотата, с която злонамерени политически играчи, престъпници и терористи могат да създават видеоилюзии, които заблуждават дори най-изтънчения зрител, ще направи много по-трудно за политическите лидери и тези, които съобщават новините, да изграждат и поддържат доверие. Китай, Русия и други авторитарни държави ще разработят по-ефективни форми на цифрова пропаганда, които подкопават свободата по дълбоки и безпрецедентни начини, и ще продават тези технологии на всяко правителство, което е готово да плати за тях.

 Разпространение

През последните години технологичният проблем, който най-много занимава политическите дебати в рамките на демокрациите, е събирането на данни от онлайн дейности и въздействието му върху неприкосновеността на личния живот. Но изкуственият интелект е демократизирана технология. Мощните технологични компании, които започнаха да доминират в нашия онлайн живот, могат да определят правила и насоки за използването на създадените от тях продукти. До известна степен те могат да налагат тези правила. Все пак моделите на изкуствения интелект, които са почти толкова усъвършенствани - и по-мощни от алгоритмите, които бяха в обща употреба дори преди няколко месеца - вече са достъпни за всеки, който има минимални умения за програмиране и преносим компютър.

Лично аз познавам редица хора, които вече работят със свои собствени големи езикови модели, които използват публично достъпна информация, за да създават големи количества текст. В една област с култура на отворения код и много малко бариери за навлизане, тази достъпност ще се разпространи бързо и лесно. Милиони хора скоро ще разполагат със свои собствени GPT, работещи с данни, достъпни в реално време в интернет.

Това е мощен инструмент, който отделните хора могат да използват, за да създават нови полезни неща, които откриват нови научни и художествени хоризонти. Това е и оръжие, което недобросъвестни политически актьори, престъпници и терористи могат да използват за кодиране на зловреден софтуер, създаване на биологични оръжия, манипулиране на пазарите и тровене на общественото мнение.

Вярно е, че властите могат да използват ИИ, за да създадат по-ефективни инструменти за полицейски акции с тези престъпления, но правителствата никога не са се сблъсквали с толкова дифузна заплаха.

 Изместване

Знаем, че експлозията на изкуствения интелект ще измести огромен брой работници, след като машините заместят хората, дори в секторите на знанието, в мащаби, които повечето от нас доскоро смятаха за невъзможни. Вярно е, че сме виждали тези сътресения и преди. Съвсем наскоро скокът в световната търговия през последните десетилетия унищожи милиони работни места в производството в страни, където работниците получаваха относително по-високи заплати, тъй като фабриките се преместиха в развиващите се страни. След това автоматизацията измести работните места в производството в по-широк смисъл.

И в двата случая тези технологични прекъсвания доведоха до много по-висока производителност и богатство в световен мащаб и в крайна сметка създадоха повече работни места, отколкото унищожиха.

Но са необходими време и ресурси за преквалификация на работниците и за създаване на устойчива социална защита за тези, които не могат или се адаптират по-бавно.

А преместването, предизвикано от разрастването на изкуствения интелект, ще засегне повече работници на повече места много по-бързо, отколкото при всяко друго сътресение на пазара на труда, което светът е виждал досега. Тази революция на работното място ще предизвика икономически и политически сътресения в мащаби, с които националните правителства и многонационалните институции още не са подготвени да се справят.

Подмяна

И накрая, тази революция има и много личен аспект. Хората скоро ще свикнат много повече с пряката комуникация с машините. Вместо да се обръщаме към обикновени ботове за прогнози за времето, ще разчитаме на сложни машини, управлявани от изкуствен интелект, за комплексно взаимодействие и дори другарство.

Вече знаем, че прекомерната употреба на социални медии може да предизвика тревожност, депресия и дори самонараняване при тийнейджъри и изолирани възрастни. Този проблем е на път да стане много по-голям, тъй като все повече хора с антисоциални наклонности ще градят отношения с все по-усъвършенствани машини.

Това е най-сериозното предизвикателство пред ИИ и е онова, за което политиците са най-малко подготвени.

Нищо не ни разделя от тези рискове, освен лесно решимите технически препятствия и времето. Всеки един от тях ще трябва да бъде разгледан в семействата и общностите, сред вземащите решения в публичния и частния сектор и отвъд границите на мислимото - а революцията вече е започнала./БГНЕС

Йън Бремър, президент на Eurasia Group и GZERO Media и автор на книгата "Силата на кризата"
БГНЕС