Няма да има втора урна за гласуване
90733

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Няма да има втора урна за гласуване

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Няма да има втора урна за гласуване
  • Няма да има втора урна за гласуване
  • Няма да има втора урна за гласуване

Гласовете от спорното квадратче "Не подкрепям никого" в бюлетината да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. на президентски и на кметски. Това гласуваха на второ четене депутатите в правната комисия на Народното събрание. Гласовете от квадратчето обаче няма да се включват при определяне на крайния резултат на пропорционалните избори - парламентарни, за евродепутати и за общински съветници. Според депутатите от Реформаторския блок гласовете не трябва да се броят в пропорционалния вот, защото така може изкуствено да се вдигане 4-процентовата бариера за влизане на партии в парламента.

Освен ключовите промени в методиката на изчисление на крайния резултат от изборите, народите представители в правната комисия гласуваха окончателно да падне таванът от 35 броя изборните секции зад граница, но само за страните от Европейския съюз.

Депутатите отхвърлиха и предложението в изборните секции в чужбина да се поставя втора урна за гласуване. Предложението за втора урна в изборните секции в чужбина беше на ГЕРБ и целеше улесняване на гласуването в САЩ, Канада и Турция, където остава таванът за разкриване на най-много 35 изборни секции. Предложението беше отхвърлено заради опасения от злоупотреби.

Народните представители гласуват поредните промени в Изборния кодекс две седмици преди изборите. След като тези промени бяха приети окончателно от комисията, общинският съветник и член на БСП Калоян Паргов обвини управляващото мнозинство в злоупотреба с изборното законодателство:



"Самата промяна на правилата на едно състезание в 12 без 5 само по себе си е абсурдно. Такова чудо няма в целия свят. Единствено в България - страната на прецедентите. Състезание, при което още лятото бяха установени правилата, за което всички играчи са се подготвили, и накрая се оказва, че вместо да бягаме 800 метра с препятствия, ще бягаме 5 км без препятствия. Това е пълен абсурд, това противоречи на разпоредбите и на това, което Венецианската комисия прави. Така че искаме да заявим, че всичко това, което се случва, е пълен фарс, опит за манипулация и организиран хаос".

Депутатите от ГЕРБ в правната комисия определиха като неморално поведението на общинския съветник и отхвърлиха обвиненията на левицата. Окончателното приемане на измененията в Изборния закон трябва да стане в пленарната зала до два дни. Президентските избори ще се проведат на 6 ноември.