Очаквам изборната активност да бъде доста ниска, от порядъка на 3,3 млн. до 3,5 млн. Това каза социологът Кольо Колев пред Нова телевизия.

Причините според него са много - „усещането за нечистоплътност, която ни заля в последните дни със скандалите с подслушване, усещането, че ни се бърка в джоба".

„Моята прогноза, лично, е, че ГЕРБ ще падне под БСП. Дори и да не падне, те ще бъдат в състояние на паритет", каза Колев. Според него каквото и да става, ГЕРБ по никакъв начин не може да сформира мнозинство.

„Да, икономиката е много зле, да, резервът е изчерпан, да, има 400 000 трайно безработни - хората чакаха нещо светло 3-4 години - всичко това ще избие в напрежение, което ще торпилира всяко едно правителство", смята Колев.



По думите му никой никого не може да извади от листите по закон. Предизборната реторика е едно, а следизборното поведение съвършено друго, допълни той.

След 12 май ще чуем и видим други неща, каза от своя страна математикът Михаил Константинов, член на борда на директорите на "Информационно обслужване". „Битката ще продължи до край - докато единият не отиде в опозиция, а другият е управляващ", допълни Кольо Колев.

Няма да има равенство на резултатите, които ще обработва ЦИК и резултатите на австрийската фирма, заяви още проф. Константинов. Според него австрийците, ако се стигне до тях, ще обработват 1% сбъркани протоколи с технически грешки вътре. "Всеки може да търси под вола телета", допълни той.

Според Кольо Колев ще се даде успокоение на хората.