Преизбирането на Георги Първанов за президент е безпрецедентен факт , коментира министър-председателят Сергей Станишев. Той напомни, че подобно преизбиране се случва за първи път от началото на демокрацията.

За Станишев категоричната победа на Първанов е много добър знак за европейското бъдеще на нашата страна. Премиерът смята, че процентната разликата между Първанов и Сидеров ясно говори за демократичния , проевропейски избор на българите, както и за това, че за последните пет години Първанов наистина се е утвърдил като национален лидер.

Президентът доказа за тези пет години, че не действа като партиен представител в президентската институция и това без съмнение е едно от най-силните качества на Георги Първанов като държавен глава, каза Станишев. Той напомни, че Първанов е работил достатъчно конструктивно и с предишното правителство и със сегашното. Когато е преценявал, не е спестявал и критики – допълни министър-председателят. По думите му критиките са нещо полезно от гледна точка на баланса във властта.

Сергей Станишев смята, че българският президент няма нужда от коренни промени в правомощията си.



Колкото до резултата за Волен Сидеров на балотажа Станишев каза, че в него не вижда нищо драматично. Без съмнение има популизъм в страната, ксенофобски настроения, националистически, има и недоволни хора, но като цяло българите гласуваха за едно стабилно бъдеще, смята премиерът.